Sändaren som slår ut din bilnyckel

ANNONS
|

Det är när du låser din bil och går in och handlar som tjuvarna passar på att ta sig in i bilen utan att krossa rutan. I stället passar de på att "störa ut" fjärrkontrollen till bilens lås.

Sedan länsar de din bil.

Metoden är inte helt ny men nu ser polisen en ökning på landsbygden för det nya knepet och varnar för tillvägagångssättet inför julhandeln.

- Det fanns ett önskemål från förundersökningsledaren att gå ut och varna för den här metoden. Vi rekommenderar att maninte ska förvara exempelvis julklappar och sådant i sina bilar nu under juletider. Tillvägagångssättet har funnits ett tag i storstäderna men nu finns de även mer och merpå landsbygden, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen i Dalarna.

ANNONS

"Det ser ut som en Walkietalkie"

Varningen som ligger uppe på polisens hemsida är enligt Stefan Dangardt en generell varning - men också ett tillfälle för att informera om det nya sättet som kan förklara de bilstölder där varken dörrar eller fönster är krossade.

Tjuvarna använder sig av en störningssändare.

- Det ser ut som en Walkie talkie nästan, där tjuvarna trycker ut en frekvens som gör att när bilägaren trycker på sin knapp för att låsa bilen så går inte bilen i låspå grund av den frekvensen som de har tryckt in. Sedan går bilägaren in för att handla och tror att de har låst sin bil men då passar tjuven på att öppna bildörren och länsar bilen på grejer, säger Stefan Dangardt.

Att bilinbrott ökar under julhelgerna är inget nytt - men att vara extra vaksam i och med den senaste metoden är viktigt, betonar Stefan Dangardt.

Guldgruva för tjuvarna

- Man passar på att gåut till bilen och lasta av inköp för att sedan gå in och handla igen. Om man lägger varor i bilen, så se till att de inte är synligt.

"Om du inte kan låsa din bil med nyckel när du parkerar och det inte beror på dåliga batterier, så ber vi dig att ringa polisen och vara vaksam på personer i den närmsta omgivningen", skriver de på sin hemsida.

ANNONS

Framförallt parkeringsplatser vid stora köpcentrum är en guldgruva för tjuvarna, där brotten ofta begås.

ANNONS