Efter ett ammoniakutsläpp i Ale i tisdags blev räddningstjänsten nedringda av bekymrade människor.
Efter ett ammoniakutsläpp i Ale i tisdags blev räddningstjänsten nedringda av bekymrade människor. Bild: Johan Nilsson/TT

Så gör du när Hesa Fredrik larmar

Efter ett ammoniakutsläpp i Ale i tisdags blev räddningstjänsten nedringda av bekymrade människor. Larmsystemet Hesa Fredrik tjöt för fullt, och några av de som ringde förstod inte att det var skarpt larm.

ANNONS
|

I en allt oroligare omvärld har svenska myndigheter de senaste åren satsat för fullt på katastrofberedskap. I den nyligen utskickade broschyren Om krisen eller kriget kommer förbereder de befolkningen på kriser, krig och miljökatastrofer.

Men när larmsystemet Hesa Fredrik drog igång i Ale under tisdagens ammoniakutsläpp var det många som inte visste vad de skulle ta sig till, vilket P4 Göteborg var först med att berätta om.

LÄS MER:Ammoniakutsläpp vid idrottsarena

Brister i larmkedjan

Anders Frankenberg vid Bohus räddningstjänstförbund berättar för GP att de blev uppringda av villrådiga människor. Även kommunens växel fick sin beskärda del av samtal.

– Vi blev nedringda. Vissa frågade varför man provade signalen, och hade inte ens reflekterat över att det var ett skarpt larm. Den bristande kunskapen förvånar mig.

ANNONS

LÄS MER:Larmkedjan brast efter ammoniakutsläppet

Se till att gå inomhus

Stäng alltid dörrar och fönster. Om det är möjligt även ventiler och fläktar. Se till att du är inomhus.

Lyssna på radio eller TV

Vänd dig till kanaler som Sveriges Radio P4 eller Sveriges Television. De har i uppdrag att skicka ut VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, vid allvarliga händelser för att ge information om vad som händer.

Vänd dig till Krisinformation

Du också vända dig till Krisinformation.se som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga till allmänheten före, under och efter en stor händelse eller kris.

Telefonnumret 113 13 kan också användas för information vid olyckor eller kriser.

1177 är telefonnumret för sjukvårdsupplysning.

114 14 är polisens nummer vid icke-akuta händelser.

112 är nödnumret dit man ringer vid akuta händelser eller vid stort behov av hjälp.

Vad kan ett VMA varna för?

VMA-signalen, som också kommit att kallas Hesa Fredrik, kan varna för bland annat en större brand, extrem väder, giftig rök eller om vattnet i kranen är förorenat. Funktionen ska informera om att viktiga samhällsfunktioner hotas eller har slagits ut.

När hörs den?

Signalen används i krissituationer och är en sju sekunder lång ton som följs av en 14 sekunders paus. Efter det hörs en ny ton och därefter en ny paus. Signalen fortsätter under två minuter.

Larmet kan sändas ut på nästan alla orter som har över 1 000 invånare.

När testas signalen?

Den hörs klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Vilka andra utomhuslarm finns?

Utöver VMA finns också ett flyglarm, korta signaler på 1 minut som varnar för flygplan eller andra vapen.

Det finns också ett beredskapslarm, en 30 sekunders ton och 15 sekunders tystnad i fem minuter som varnar för krig.

Efter samtliga hörs "Faran är över" som är 30 sekunder lång.

Källa: TT och krisinformation.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS