Nyskördade äpplen på Solnäs Gård utanför Lund. Arkivbild.
Nyskördade äpplen på Solnäs Gård utanför Lund. Arkivbild.

Så blir du av med dina äpplen

Den varma sommaren har varit gynnsam för äppelskörden i Sverige och många har inte tid att ta hand om frukten. Men det finns bättre alternativ än att låta äpplena ruttna bort.

ANNONS
|

Frukten som faller till marken runt om i Sveriges trädgårdar kan användas på en rad olika sätt. Den kan bli biogas, ges till personer som saknar fruktträd – eller varför inte till skogens konung?

Svenska Jägareförbundet gick i slutet av augusti ut med en uppmaning till landets villaägare: mata svultna älgar så att de klarar den energikrävande brunstperioden.

- Äpplen innehåller mycket vätska och socker som är bra energi för dem, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef på förbundet.

ANNONS

Undvik olyckor

Frukten ska läggas långt från vägar för att undvika olyckor och man ska fråga markägaren om lov. Det är även bra att lägga frukten i olika högar annars äter den ranghögsta älgen alla äpplen själv.

Hur vet man då att andra djur inte äter upp älgarnas äpplen, exempelvis vildsvin? Det är svårt att undvika enligt Magnus Rydholm, men rikligt med mat i skogen gör å andra sidan att djuren stannar där menar han.

- Det är också ett bra sätt att hålla dem ifrån städerna, genom att mata dem med godsaker en bit ut i skogen istället för att de springer i samhällskanten och letar.

För den som hellre dricker sina äpplen finns en rad musterier runt om i landet som tar emot frukt och omvandlar den till must. Detta får man i regel betala för.

I Skåne kan man i stället återvinna sin fallfrukt. Mellan den 20 augusti och 21 oktober kan den lämnas till Sysavs återvinningscentraler. Frukten används sedan till att göra biogas och biogödsel.

Fruktförmedling

För den som inte känner för att ge sig ut i skogen eller betala ett musteri finns andra sätt att bli av med sina äpplen. Konsumentföreningen Äkta vara driver sajten Fruktförmedlingen där privatpersoner som har för mycket frukt kan lägga ut en annons för att ge bort den.

ANNONS

Enligt Björn Bernhardson på Äkta vara odlas det mer än dubbelt så mycket äpplen i svenska trädgårdar än vad som säljs kommersiellt.

- 90 procent ruttnar bort av det vi odlar själva, och i stället går vi till affären och köper.

Många villaägare har inte tid att ta hand om sin frukt men det finns andra som vill ha den – så gick tankarna när sajten startades 2012.

- Om vi startar en förmedling så kan folk höra av sig till varandra, och det verkar funka, säger Björn Bernhardson.

TT

Så funkar Fruktförmedlingen

Du som har frukt du vill bli av med på din tomt lägger upp en gratis annons på Äkta varas hemsida. Annonsen granskas innan den läggs ut som en nål på en karta på hemsidan.

På kartan kan sedan den som vill komma och plocka se var det finns frukt i närheten och vilka sorter. Där kan man också se om annonsören har några särskilda önskemål, till exempel om man behöver höra av sig innan man kommer.

Äkta vara har även startat en Facebookgrupp som heter "Jag vill ha frukt". Där kan man istället skriva om man är intresserad av att komma och plocka frukt.

Källa: Äkta vara

ANNONS