Med hjälp av flera radioteleskop har astronomerna lyckats hitta källan till en av de mystiska radioblixtar som från och till snappas upp på jorden. Källan är en oerhört avlägsen galax.
Med hjälp av flera radioteleskop har astronomerna lyckats hitta källan till en av de mystiska radioblixtar som från och till snappas upp på jorden. Källan är en oerhört avlägsen galax.

Rymdblixtar kommer från avlägsen galax

Från och till fångar astronomerna upp korta, intensiva radioblixtar från yttre rymden. Vad som ligger bakom blixtarna har länge varit okänt, men en ny studie har avslöjat källan i ett fall – en mycket avlägsen galax.

ANNONS
|

Galaxen, som ännu inte fått något namn, är en så kallad dvärggalax och ligger på ett oerhört långt avstånd från jorden, över tre miljarder ljusår.

- Det innebär att blixten varit på väg mot jorden i över tre miljarder år, säger Michael Lindqvist, astronom på Onsala rymdobservatorium.

- Det har varit oklart varifrån sådana här blixtar kommer. Nu vet vi att den här blixten inte härrör från vår egen galax. Källan är väldigt avlägsen, vilket de flesta har trott.

ANNONS

Oklart ursprung

Radioblixtar är extremt korta. De lyser bara i någon bråkdels sekund, och deras ursprung har hittills varit helt okänt.

En hypotes är att de skapas när supertunga svarta hål slukar gas i sin omgivning. En annan tanke är att de uppstår i resterna efter stjärnor som exploderat. Men ingen vet med säkerhet.

Den blixt som nu lokaliserats är den enda kända som upprepar sig med vissa mellanrum. Hittills har man snappat upp den vid cirka 20 tillfällen. Det har underlättat sökandet efter källan.

Kosmisk väv

För att få en fullständig bild har forskarna, som publicerar sina resultat i Nature och Astrophysical Journal, använt sig av flera teleskop runt jorden, inklusive det stora radioteleskopet i Onsala.

Michael Lindqvist och hans kollegor hoppas att de nya resultaten med tiden ska ge oss en antydan om vad blixtarna egentligen är för något, och hur de uppstår.

- Man kan även använda sig av blixtarna för att förstå den kosmiska väven mellan galaxerna. Genom att undersöka blixtarnas egenskaper i detalj kan man bland annat bestämma elektrontätheten mellan oss och radioblixtarna, säger han.

ANNONS

Fakta: Radioblixtar

En radioblixt, eller Fast Radio Burst (FSB) på engelska, är ett astrofysiskt fenomen av okänd natur som består av en extremt kort men intensiv puls av radiovågor. Pulsen varar endast i några tusendels sekunder (millisekunder).

Radioblixtarnas ursprung har länge varit helt okänt. Analyser har antytt att de sannolikt har sitt ursprung i andra galaxer utanför vår egen galax, Vintergatan. De nya resultaten visar att detta stämmer, åtminstone för en av blixtarna som nu har lokaliserats till en avlägsen dvärggalax oerhört långt bort från jorden.

Källa: Nature

ANNONS