Rullstolsburne Madelen: Jag utsattes för sexuellt våld

När funktionshindrade Madelen Löw var 10 år utsattes hon för sexuellt våld för första gången. Efter det pågick det enligt Madelen ett flertal övergrepp under 15 års tid. Nu vill hon uppmärksamma sexuellt våld mot just funktionshindrade personer. – Att någon utnyttjar sin ställning och ger sig på oss som inte kan försvara oss på samma sätt som andra, det är grymt, säger hon.

ANNONS
|

Madelen Löwfrån Mörarp i Skåne föddes med ryggmärgsbråck. Även om hon vid vissa tillfällen har kunnat gå, har hon under större delen av sitt liv varit rullstolsburen. Till skola, träningar och för att besöka sina vänner, har Madelen åkt med färdtjänst. Det var även i baksätet av en färdtjänstbil där hon för första gången utsattes för sexuella kränkningar. Madelen var bara 10 år, som Helsingborgs Dagblad har skrivit om.

– Det var en kompis från min idrottsförening som ofredade mig i baksätet på väg hem från träningen. Men jag var bara tio år och jag visste inte vad som var rätt och fel, men magkänslan var ju inte bra,säger hon.

ANNONS

"Kompisen" smekte Madelens bröst. Madelen berättar att hon efter den händelsen blivit utsattför en rad övergrepp. Allt från sexuella trakasserier, sexuellt våldtillvåldtäkt. Gärningsmännen har varit personer som Madelen känt tillit för. Det har varit personer som har hjälpt henne. Personer som hon på något sätt har behövt för att klara av sin vardag.

–Engång var det entaxichaufför som utnyttjade mitt förtroende och fick mig att följa med till en lägenhet där han utsatte mig för sexuella övergrepp.En annan gång var det en granne och i två år utsatte en tidigare pojkvän mig för övergrepp av olika slag. Det har varit personer som jag anförtrott mig åt och litat på, berättar hon.

Valde att inte anmäla

Under åren har Madelen valt att inte berätta om övergreppen för någon. Hon har heller inte anmält då hon har skuldbelagt sig själv och känt en oerhörd skam över händelserna. Dessutom berättar hon hur man som funktionsnedsatt ofta har en strävan av att vara som alla andra och inte sticka ut. Detta har också varit en bidragande orsak att inte berätta.

– Dels så är man mycket mer hjälplös som funktionsnedsatt. Man har inte samma möjlighet att försvara sig som någon annan har. Det är inte något som man kanske vill ska komma fram, vi vill ju vara som alla andra. Dels har jag hela tiden förträngt vad som har hänt mig och hela tiden haft en känsla av att det har varit mitt fel att jag blivit utsatt, säger Madelen.

ANNONS

Hamnade i en depression

Men när Madelen levde i det destruktiva förhållandet med sin expojkvän blev hon plötsligt sjuk. Ett tag trodde hon att hon skulle dö. När hon åkte i ilfart med ambulans till akuten nådde hon ett vägskäl. "Om jag överlever detta ska jag ta mig ur förhållandet och det sexuella våldet", tänkte hon. Och det gjorde hon. Men det tog tid och hon hamnade i en depression. Flera gånger om dagen drabbades hon av panikångestattacker. Madelenbörjade till slut med terapi. För första gången pratade hon om allting som hon blivit utsatt för. Hon berättade för familj och vänner och påbörjade därmed sin resa för att bearbeta de svåra åren.

– Jag orkade aldrig ta tag i det innan. Men till slut, med hjälp av min nya partner som jag idag är gift med, familj och vänner och samtalsterapi,lyckades jag få upp motivationen till att prata om sexuellt våld mot människor med funktionshinder. Jag har vänt detta till någonting som kan leda till en förändring i samhället och för att sprida kunskap, säger Madelen.

Startade organisationen "We Rise Again"

I sin bearbetning valde hon att starta organisationen We Rise Again med fokus på att behandla ämnet sexuellt våld riktat mot personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Organisationen har sitt säte i Helsingborg och startades i februari 2016.

ANNONS

– Eftersom jag valde att inte anmäla då, känner jag någonstans att detta är min rättvisa. Jag hoppas mina förövare kanske ser mig och mitt initiativ och känner ånger för vad de har gjort. Dessutom vill jag visa till alla oss som drabbats att man inte är ensam. Vi måste börja prata om detta nu, det måste ske en förändring i samhället.

Madelen menar att det finns en tabu att prata om övergrepp mot funktionshindrade, speciellt för människor som har makt att faktiskt göra en förändring.

– De flesta blundar för problemet och många väljer att inte fråga eftersom de är rädda för att få reda på hur jävligt det faktiskt är för oss. De vet väl också om att när de väl får veta så måste de göra något för att hjälpa till. Och jag tror inte att de vet hur. Men det måste hända någonting och det är nu,säger Madelen, som hoppas nå ut till fler genom organisationen.

Olika organisationer för dig som känner någon som blivit utsatt för sexuellt våldeller själv har blivit det.

HOPP, Riksorganisationen mot sexuella övergrepp

Har jourtelefon på flera språk, bland annat arabiska, persiska och kurdiska. Jourmail på jour@hopp.org.www.hopp.org

Alla Kvinnors Hus, Team för våldtagna

Alla Kvinnors Hus är en ideell organisation som ger kostnadsfritt stöd och rådgivning till tjejer, kvinnor och deras barn som är utsatta för våld, hot om våld, våldtäkt eller misshandel. Har också skyddat boende. Teamet för våldtagna vänder sig speciellt till tjejer och kvinnor som har blivit utsatta för våldtäkt eller försök till våldtäkt. Du kan få hjälp med enskilda eller gruppsamtal för att bearbeta det du har varit med om. Kan kontaktas anonymt via telefon eller mail. Jourtelefon: 08-644 09 20, info@allakvinnorshus.org​

Kvinnofridslinjen

En nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa. Linjen har öppet dygnet runt och du ringer gratis. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen. Tel: 020-505050www.kvinnofridslinjen.se

Röda korsets telefonjour och chatt

Hit kan du ringa anonymt. När telefonjour är stängd hänvisar vi dig till telefonnummer: 0771 - 900 800 eller:Hjälplinjen.se

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

http://www.roks.se/

www.tjejjouren.se

Webbplatsen där alla som känner sig som tjej kan hitta en tjejjour att chatta med, ställa frågor i frågelådan eller läsa i Tjejguiden.

www.umo.se

Ungdomsmottagningen på nätet för unga mellan 12-25 år.

BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) eller vuxenpsykiatrin.

Hit kan du både ringa själv eller få en remiss från till exempel skolkurator. Det brukar gå fortare med remiss, men vissa fall prioriteras. Som första kontakt kan man också mejla om man inte vill ringa.www.bup.nu

www.killfragor.se

En webbplats där alla som känner sig som killar (i åldrarna 10-18) kan diskutera och chatta. Öppet måndag, onsdag, torsdag och söndag klockan 18-20, eller mejl via hemsidan när som helst.

Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn

Tel. 08-644 21 12. info@atsub.se.www.atsub.se

Källa: Respektive organisations hemsida

ANNONS