Rullstolsburen kvinna gruppvåldtagen - nu släpps de misstänkta

Fem män misstänks för att ha utsatt kvinnan i 30-årsåldern för en grov våldtäkt. Under flera timmar ska kvinnan ha hållits kvar i bostaden medan männen förgripit sig på henne. Nu berättar kvinnans målsägandebiträde att offret är rullstolsburen. – Det gör ju saken värre naturligtvis, säger Staffan Fredriksson. På fredagen släpptes männen fria.

ANNONS
|

Tidigt på söndagsmorgonen kontaktades polisen i Visby på Gotland av en kvinna i 30-årsåldern. Hon anmälde då att hon blivit utsatt för en grov våldtäkt.

Kvinnan kunde berätta var övergreppen skett och i den bostaden kunde sex personer gripas. Under kvällen släpptes en av dem medan de övriga fem männen anhölls misstänkta för grov våldtäkt.

I dag, senast klockan 12, skulle åklagaren begära männen häktade. Men nu meddelaråklagaren att männen släppts fria.

–Jag anser i nuläget att det inte är sannolika skäl för den här brottsmisstanken, säger kammaråklagare Mats Wihlborg.

LÄS MER: Grova våldtäkten på Gotland: "Kontakt har skett"

ANNONS

Ingående förhör med de inblandade

Han har baserat sitt beslut på vad kvinnan sagt i de tre förhör som hållits med henne och de förhör, två per person, med de misstänkta.

– Det är långa ingående förhör. Jag kan bara dra den slutsatsen att jag i nuläget inte når upp till den granden av misstanke så det är därför de släpps på fri fot. Sedan får vi se framöver hur utredningsläget kan förändras eller inte.

Mats Wihlborg berättar att de har tagit föremål i beslag och de är skickade till NFC för analys.

– Det gäller att få fram dna och på så sätt antingen kunna stärka misstankarna mot de här personerna, eller om det blir tvärtom att det försvagas.

Hon har inte varit med på det

Staffan Fredriksson, kvinnans målsägandebiträde, sa dock innan beskedet kom att han utgick från att männen skulle begäras häktade.

– Helt klart har hon blivit utsatt för ordentliga övergrepp av de här fem männen och det har hon kunnat berätta om. Hon har inte varit med på det här på något sätt, säger Staffan Fredriksson och berättar om hur kvinnan tillslut inte orkade kämpa emot männen när de våldtog henne.

– Det har visat sig att det inte är helt ovanligt att man i en sådan situation blir helt paralyserad. Man säger nej så hjälper inte det. Då kanske man fruktar för sitt liv och istället låter man det ske bara för att få komma från platsen levande.

ANNONS

LÄS MER: Sex gripna misstänkta för våldtäkt

Rullstolsburen

Sedan finns det ytterligare en faktor som gjorde att kvinnan inte kunde fly för sitt liv – hon är rullstolsburen, som Hela Gotland skrev om först. Och hon ska ha blivit fråntagen rullstolen under övergreppet för att inte kunna fly.

– Det gör ju saken värre naturligtvis för hon har inte kunnat ta sig från platsen på samma sätt som man hade kunnat göra om man var fullt rörlig men tillslut kom hon därifrån så hon kunde polisanmäla och få kontakt med familjen, säger Staffan Fredriksson.

Staffan Fredriksson berättar att kvinnan skadats fysiskt, men de värsta skadorna är psykiska.

– Hon mår inte bra. Hon får adekvat vård på grund av det som hände men också att det har blivit jobbigt med utredningen. Det är tungt att sitta i långa förhör och återuppleva det här. Det blev lite för mycket för henne i går.

Kvinnan ska inte ha känt männen sedan tidigare. Hon ska ha träffat en av männen under lördagskvällen.

– Det var en man som träffade. Av en tillfällighet kom hon att dela taxi med honom. Sedan hamnade hon då i, som hon förstått, hans bostad. Det var från hennes sida inget annat syfte än att hon skulle låna toaletten så att hon sedan skulle kunna ta sig vidare hem till sig, det var inte långt från den platsen hem till där hon bor. Men hon blev kvar, berättar Staffan Fredriksson.

ANNONS

Kvinnan har godkänt att hennes målsägandebiträde berättar om att hon är rullstolsburen.

"Väldigt hemsk"

Målsägandebiträdet berättar att kvinnan blivit fråntagen sin rullstol - hur har du sett på detta?

– Det är korrekt så att hon är rullstolsburen till viss del. Som hon själv har berättat det så kan hon med viss hjälp, i vissa situationer ta sig utan rullstol, jag vet inte alls hur mycket. Men rullstolen har inget avgörande betydelse för själva händelseförloppet som sådant utifrån vad hon berättat, säger åklagare Mats Wihlborg och fortsätter.

– Jag lägger kanske inte samma fokus som målsägaren lägger i det här och det låter kanske väldigt hemsk. Situationen är väldigt hemsk och märklig som det alltid blir när det är de här situationerna. Samtidigt är de här brotten väldigt svåra att bevisa. Så är det ju. Vi har jobbat hårt och gjort allt vi kan.

Kvinnan ska ha fått skador i samband med våldtäkten. Åklagaren säger att det inte är våld och hot, enligt första stycket i våldtäktsparagrafen,som gärningen baseras på.

– Utan det andra stycket att man ska ha utnyttjat hennes situation, hennes belägenhet, sägerMats Wihlborg.

Hur ställer sig de misstänkta till brottet de misstänks för?

– En person har vidgått samlag och sedan är det väl så att ytterligare en person ganska säkert i vart fall har haft samlag med kvinnan. Det är så långt man kan sträcka sig. I nuläget finns inget som man säkert kan uttala sig om de andra tre har haft det eller inte. Mycket talar för att de inte haft det, sägerMats Wihlborg.

ANNONS

Trots att de nu släppts på fri fot är de fot kvarstår misstankarna.

ANNONS