Robban offrade livet för sin hund

I maj skrev GP om en olycka. En man som drunknade när han hoppade i Klarälven i Karlstad för att rädda sin hund. Historien bakom händelsen är ofattbart tragisk - och full av kärlek. Det är den avlidne Robban Romells storasyster Camilla som berättar. – Jag vill inte att det han gjorde bara ska gå världen förbi, säger Robban Romells syster Camilla.

ANNONS
|

Camilla Romells första tanke när hon hörde om olyckan var att det inte kunde stämma.

– Han skulle ha hoppat från sjunde våningen för att rädda någon, det är jag säker på, men att hoppa i vattnet? Aldrig.

När Robban Romell var sex år gammal höll han på att drunkna, men hans pappa fick upp honom ur vattnet i sista sekund. Sedan dess var Robban obotligt rädd för vatten och badade väldigt sällan under sitt 32-åriga liv.

"Han kommer att sörja ihjäl sig"

Syskonen växte upp i en trygg och lycklig familj. Men när Robban var 19 år och Camilla var 22 gick deras mamma bort i bröstcancer.

ANNONS

Robban föll in i ett drogmissbruk, i perioder ska han inte ha haft någonstansatt bo och han flyttade mellan vänner och släktingar. Han hade ingen fast punkt i tillvaron och hade svårt att styra upp sitt liv. Det var bra till och från i perioder. Men sedan en tid tillbaka hade han enligt systernslutat ta droger och lämnat missbruket bakom sig.

– Han hade också fått en dotter som i dag är fem år gammal, som han gjorde allt för och som många gånger fick honom att styra upp sin situation.

Han bara dök i

Han träffade en tjej, de flyttade ihop och till Arvika. Flickvännen hade en hund, en Rottweiler, Måns. Robban, som under hela sin uppväxt haft hund, tog snabbt Måns till sig.

– Han älskade den hunden mer än allt, den var som hans barn.

Robbans flickvän skulle på ett möte i Karlstad, men det blev uppskjutet och därför bestämde de sig för att ta sig ner till Klarälven för att vänta in tiden, promenera och fika lite.

Plötsligt hoppadehunden ner i den strömma älven. Robbans flickvän hoppadeefter för att försöka rädda hundenmen lyckadesinte och togsig upp igen.

När han var i vattnet ropade Robban på hunden gång på gång, och hunden lystradeoch simmademot honom, mot land. Men en stark undervattensström togtag i Robban och drogner honom under vattnet. Han kom upp, ropadeefter hunden, drogs ner igen.

ANNONS

Räddningstjänsten hittade Robban i vattnet 26 minuter efter att ett vittne hade larmat SOS. Men då var det försent och hans liv gick inte att rädda.

Vill hylla sin bror

Camilla Romell beskriver sin bror med kärlek. Hur han var godhjärtad, ödmjuk och känslomässig, hade nära till gråt, och på det sättet var väldigt lik deras mamma. Hon nämner om igen svårigheterna han hade att med att komma över sin mammas död.

Robban gick bort den 30 maj, exakt 13 år efter sin mamma. Dagen innan den tragiska olyckan hade han varit vid hennes grav. Han brukade vara där ofta.

Efter olyckan har det varit svårt för Camilla och andra anhöriga och vänner att greppa det som hänt. Hunden överlevde, men slutade ett tag att äta och mådde dåligt. Det kom många på Robbans begravning. I dödsannonsen stod det ”vår hjälte, vår kämpe”.

– Det är så ofattbart. Så tragiskt. Jag vill inte att hans hjältedåd ska försvinna utan att någon får höra om det.

ANNONS