Risk för en osund fixering

ANNONS
|

Människans hår har blivit en flyttcirkus. Där det växer vill vi inte ha det. Och vi limmar, bränner fast eller opererar in stråna där vi tycker att de saknas.

Att raka eller vaxa ben, armhålor och bikinilinje har länge varit vanligt bland kvinnor. Men för många räcker inte det - målet är en totalt hårlös kropp. Just nu är brasiliansk vaxning hett efterfrågat. Allt hår i kvinnans underliv tas bort: venusberg, blygdläppar och fjunen mellan skinkorna.

Men det måste finnas en vettig balans mellan längtan efter att vara fräsch och fobi, tycker Elisabeth Engström, ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksförbund. Hon tar brasiliansk vaxning som ett exempel:

ANNONS

"Från porrindustrin"

- Det kommer från porrindustrin och stringtrosornas värld. Men håret i underlivet har en hygienisk och luftande funktion. Att vaxa bort det är inte bra i vårt kalla klimat med varma och åtsittande kläder. Dessutom gör det ont eftersom könshåret är grovt och hårsäckarna sitter djupt, säger Elisabeth Engström.

Även bland männen har kroppshåren börjat bli något icke önskvärt. Tidigare har det handlat om att få bort hår i näsan eller öronen. Nu kliver allt fler män in på salongerna och vill vaxa sina kroppar. En luden bröstkorg är ute.

Det finns en risk för en osund fixering. En besatthet som för vissa tar sig uttryck i att vartenda kroppshår ses som äckligt.

Varannan man drabbas

Annat är det med håret på huvudet - det blir aldrig för mycket. Om det börjar tunnas ut brukar tre alternativ återstå, åtminstone för männen: överkammad flint, kortsnaggning eller transplantation. Ungefär hälften av alla män drabbas av ärftligt håravfall.

Men för vissa är ett hastigt tapp av håret som att tappa en del av sin identitet. Det menar läkaren Pyra Haglund som arbetar på en av landets äldsta kliniker för hårtransplantation.

Tillströmningen av kunder - i huvudsak män - har varit konstant under de 15 år som hon arbetat med transplantationer.

ANNONS
Hårklyverier

Myter om håret:

ANNONS