Riktlinjer för användning av fluor ses över

ANNONS
|

Flera studier som visar på hälsoeffekter av fluor har fått till följd att en del konsumenter väljer bort tandvårdsprodukter med fluor. Bland andra Coop erbjuder fluorfri tandkräm som ett alternativ.

En omtalad amerikansk studie har sett samband mellan fluor i dricksvatten och skelettcancer. Andra amerikanska forskare ser kopplingar mellan kemikalier som exempelvis fluor och ADHD, dyslexi och autism. Och en brittisk studie visar att fluor i dricksvattnet kan ge rubbningar i sköldkörteln redan vid halter på 0,3 milligram/liter. I Sverige är Livsmedelsverkets gränsvärde för fluorid 1,5 milligram/liter dricksvatten.

Men de amerikanska studierna har kritiserats och ifrågasatts, påpekar Sveriges Tandläkarförbund. Fluor är giftigt först när det sväljs, vilket inte heller är tanken med fluortandkräm och fluorskölj. Och skulle man råka svälja lite tandkräm är det ingen fara – det är enligt Tandläkarförbundet nästan omöjligt att få i sig för höga doser av fluor enbart via fluortandkräm.

ANNONS

Enligt 1177 Vårdguiden kan ett barn som väger 10 kilo äta mellan en till tre tuber innan det kommer upp i så hög dos att det får förgiftningssymptom. Dessutom finns ett brett vetenskapligt underlag för att daglig användning av tandkräm med fluor förebygger karies i permanenta tänder hos barn och ungdomar. Fluor stärker tänderna och har förmåga att ta sig in i tandytan, särskilt på ställen där det börjar bli hål.

I Sydsverige pågår nu en studie med 360 tolvåringar där hälften får fluor tillsatt i mjölk. Syftet är att se om detta förebygger hål i tänderna. På samma gång utreder Läkemedelsverket sina rekommendationer för användningen av fluorprodukter.

- Vi har egentligen inga riktlinjer idag mer än att du bör borsta tänderna med fluortandkräm och lyssna till din tandläkare. Nu vill vi se över om vi behöver komma med tydligare riktlinjer eller rekommendationer när det gäller användandet av flera fluorprodukter samtidigt, säger Tomas Byström, utredare på enheten för kosmetiska produkter på Läkemedelsverket.

- Att fluorid kan ge skadeverkningar i höga doser är ingen nyhet. Att vi utreder nu beror dels på att det är flera studier där exponering med förhållandevis låga fluordoser misstänks ge effekter, dels på mångfalden av fluoridprodukter som munsköljmedel, tabletter och tuggummi, som dessutom marknadsförs med antydningar att det nog är bäst att använda dem. Vi har börjat undersöka vilka källor och vilka exponeringar för fluorid som finns. Det vi tycker saknas är den riktigt samlade bilden, även över dricksvatten. Vi försöker bland annat se om en kombination av flera fluorprodukter har hälsoeffekter.

ANNONS

Samtidigt påpekar Tomas Byström att det är betydligt högre risk att använda dricksvatten med hög fluoridhalt, som fallet är i vissa områden med enskilda brunnar.

Läs också:"Fluorlackning måste användas förnuftigt"

Fakta: fluor

Fluor är ett grundämne som vi främst får i oss via dricksvatten. Halten beror på berggrunden. Fluor finns också i livsmedel som grönsaker, fisk och te. Mineralvatten som Ramlösa har hög fluorhalt och avråds för användning till yngre barn.

Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter bedöms dricksvatten som otjänligt vid fluoridhalt 1,5 mg/l. Det är tjänligt med anmärkning vid 1,3 mg/l på grund av risk för tandemaljfläckar (fluoros). Vid 6,0 mg/l finns risk för fluoridlagring i benvävnad med ökad bentäthet, smärta och stelhet.

I en del enskilda brunnar kan fluorhalten i dricksvattnet vara relativt hög. Folktandvården i Västra Götaland som rutin att alla med egen brunn får ta vattenprov i samband med hembesök av BVC-sköterska när man fått barn.

Så sköter du tänderna

Fluorhalten varierar i olika tandkrämer, de flesta innehåller mellan 0,1 till 0,15 procent fluor. Tandkräm med högre fluorkoncentration (1 500 ppm) ger större effekt än tandkräm med lägre halt (1 000 ppm).

Från första tanden till två år: barntandkräm motsvarande barnets lillfingernagel.

ANNONS

Två till sex år: barntandkräm motsvarande en ärtas storlek.

Sex år och uppåt: vuxentandkräm, 1-2 centimeter tandkräm.

Vuxna: två centimeter tandkräm.

Spotta ut tandkrämen när du borstat men skölj inte.

(Källa: Folktandvården)

Anita Alm, övertandläkare på Folktandvården, tycker att extra fluor i form av exempelvis fluortuggummi och tabletter är obefogat om man äter bra mat, låter munnen vila mellan målen och dricker vatten när man är törstig.

- Då räcker det bra med vanlig fluortandkräm morgon och kväll. Men om man har förhöjd kariesrisk, eller har karies, kan det vara befogat. Följ din tandläkares rekommendationer.

ANNONS