RFSL rasar mot lagförslag mot transhets

RFSL har ilsknat till och säger att regeringen har bytt fot i formuleringar i det kommande förslaget om lagskydd mot hets mot transpersoner.

ANNONS
|

Den svenska hetslagstiftningen ska uppdateras, bland annat i grundlagen tryckfrihetsförordningen. I juni föreslog regeringen i en lagrådsremiss att lagen vid sidan av exempelvis hudfärg och trosbekännelse lägger till uttrycket "könsidentitet eller könsuttryck" så att även transpersoner omfattas av lagskyddet.

Inom mycket kort ska regeringens lagförslag landa hos riksdagen. Magnus Kolsjö har nu träffat företrädare för justitiedepartementet och han säger att regeringen, efter kritik av lagrådet, ändrat formuleringen till uttrycket "könsöverskridande".

Detta får Kolsjö att mullra och rikta svidande kritik mot regeringen.

- Man skriver in en värdering i grundlagen om att transpersoner är avvikande, och dessutom skriver man in att det finns en norm, att det finns två kön, att de här könen kan överskridas och även en förväntan att de här könen ska uttryckas på ett särskilt sätt, säger han.

ANNONS

"Alla har"

TT: Varför är det här mer stigmatiserande än "könsidentitet eller könsuttryck"?

- Alla har ju en könsidentitet och ett könsuttryck, precis som alla har en hudfärg. Motsvarigheten skulle ha varit att du skriver att du ska skydda personer med avvikande hudfärg eller avvikande sexuell läggning.

Sexuell läggning skyddas sedan tidigare av lagparagrafer mot hets mot folkgrupp.

Kristoffer Strömgren, politiskt sakkunnig på departementet, vill inte bekräfta för TT vilka formuleringarna i lagförslaget blir.

- Det vi kan säga är att det blir ett starkare skydd för transpersoner men i övrigt kan jag inte kommentera eftersom det pågår beredning, säger han.

Även Frank Berglund, ordförande för RFSL Ungdom, var med på mötet på justitiedepartementet. Han delar Kolsjös kritik, och tillägger bland annat att grundlagar tar extra lång tid att uppdatera vid behov.

Omdiskuterat länge

Berglund säger att det är viktigt att transpersoner omfattas av lagskyddet men att "könsöverskridande" är en olycklig formulering som sedan länge är mycket omdiskuterad i hbtq-kretsar.

ANNONS

- Den har varit det sedan diskrimineringslagen kom 2009, och där det uttrycket var med.

Magnus Kolsjö pekar också på att Sverige fortfarande ses som ett föregångsland i hbtq-frågor och att den nya formuleringen kan ge fel intryck internationellt.

Kolsjö hoppas ännu kunna påverka den kommande lagtexten.

- Vi får se om vi kan jobba i riksdagens utskott.

TT

Fakta: Hatbrott

Med hatbrott avses normalt brotten hets mot folkgrupp och olaga diskriminering.

Hets mot folkgrupp är att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, sexuell läggning eller annan liknande omständighet.

Det räcker med att en gärningsperson tror att offret passar in på någon av beskrivningarna för att räknas som hatbrott.

Vilket brott som helst kan bedömas som ett hatbrott om det grundar sig på gärningspersonens negativa inställning till någon av de uppräknade grupperna, och kan då leda till en straffskärpning.

Källa: Polisen, Åklagarmyndigheten

ANNONS