Resa viktigast för pensionären

ANNONS
|

Pensionsbolaget AMF har i samarbete med Novus undersökt vad man vill göra efter pensionen. Och att resa toppar särskilt för kvinnor. Glädjande nog säger hela 71 procent av dem som deltagit i undersökningen och som redan nått pensionsåldern att de också uppfyllt sina drömmar.

Andelen bland de framtida pensionärerna som tror att målen ska kunna nås är 66 procent.

–Det är kul att man tittar framåt och är optimistisk. Det är också litet kul att se att det inte är särskilt stora skillnader mellan dem som är pensionärer och de som ska bli, säger Carina Blomberg, ekonom på AMF.

–Samtidigt tror jag, som varit ute och informerat om pensioner sedan 1998, att kunskapen om pensionen förbättrats och att drömmarna därmed blivit mer realistiska.

ANNONS

Blomberg menar att en bidragande orsak till de ökande kunskaperna är samarbetet mellan staten och pensionsförvaltaren genom sajten minpension.se.

–Den är inte fulländad ännu men man kan se där i kronor och ören hur stor pensionen förväntas bli och det är en bra hjälp för att planera sin ekonomi.

Bland dem som inte kunnat förverkliga sina drömmar är det just ekonomin som är hindret.

Frågan om vad man drömmer är öppet ställd i undersökningen. Flest (20 procent) svarade att resa, därefter kom svaret "att få disponera sin egen tid" (16 procent) och på tredje plats att vara frisk (14 procent).

Undersökningen omfattar intervjuer med 1015 personer över 18 år. Av dem är 177 redan pensionärer och övriga yngre.

Intervjuerna gjordes i början av maj.

Källa: AMF Pension/Nouvs (TT)

ANNONS