Ett vildsvin som sköts i Östergötland hade över 400 trikinlarver per gram kött i sig. Arkivbild.
Ett vildsvin som sköts i Östergötland hade över 400 trikinlarver per gram kött i sig. Arkivbild.

Rekordmånga trikinlarver hittade i vildsvin

Ett vildsvin som nyligen sköts på Vikbolandet i Östergötland har visat sig ha ovanligt mycket trikiner. I köttet fanns upp till 500 trikinlarver per gram kött.

ANNONS
|

- Om man jämför med de prover vi fått in tidigare i år som har varit positiva är det här en gris med väldigt mycket trikiner i, säger Jenny Nilsson på företaget JP Hästveda i Hässleholms kommun, som analyserade provet, till SR Östergötland.

Gyltan, det vill säga en vildsvinshona som inte fått kultingar, vägde ungefär 70 kilo. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalts statistik som går tillbaka till 2007 finns bara ett par vildsvin i hela landet som haft mer trikiner i sig.

ANNONS

En handfull vildsvin med trikiner upptäcks varje år i Sverige. Trikiner smittar genom att djur eller människor äter av det infekterade köttet. Larverna dör vid upphettning.

- Jag tycker inte att man ska vara direkt orolig, men man ska vara medveten om att det här förekommer. Man ska därför vidta rimliga försiktighetsåtgärder, vilket är både att testa vildsvinen och att tillaga köttet ordentligt; säger Anna Lundén, laboratorieveterinär på SVA, till SR.

TT

Fakta: Potentiellt dödlig infektion

Trikiner är små parasitära maskar som kan infektera flera olika arter däggdjur, främst rovdjur och allätare. Infektionen uppstår genom att ett djur äter kött som innehåller levande trikinlarver.

Larverna är små, cirka en millimeter långa, och ligger hoprullade. Larverna frigörs sedan i mag-tarmkanalen och utvecklas på några dagar till vuxna maskar. Med hjälp av lymfan och blodet kommer larverna ut i kroppens alla vävnader.

För att trikiner ska oskadliggöras måste köttet upphettas så att hela köttstycket uppnår en temperatur på minst 68 grader. Frysning är en osäker metod, eftersom olika trikinarter är olika känsliga för låga temperaturer.

Den sjukdom som uppstår hos människa på grund av en infektion med trikiner heter trikinos eller trichinellos. En vanlig smittkälla för människor är till exempel kallrökt korv eller andra otillräckligt upphettade charkuterivaror. Symtomen hos människor är direkt kopplade till antalet larver en person fått i sig, där många larver kan resultera i muskelsmärta, långvarig feber, med mera. Dödsfall har förekommit.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

ANNONS