Rekordmånga studenter avstängda för fusk

ANNONS
|

Totalt tog de 33 universiteten och högskolorna som ingår i TT:s granskning beslut om 733 avstängningar för fusk under förra året. I genomsnitt var det 2,5 avstängningar per 1000 helårsstudenter.

- Var det så många? Det är nytt rekord, eller vad man ska kalla det, säger Pontus Kyrk, verksjurist på UKÄ som i fjol slutade göra årliga sammanställningar av avstängningarna på landets universitet och högskolor.

ANNONS

- Då har det ju skett en ökning, en ganska kraftig sådan, sedan 2015, forsätter han.

Mer exakt rör det sig om 103 avstängningar fler än 2015 – en ökning med över 16 procent. Antalet ökar dessutom för tredje året i följd. Jämfört med 2013 (533 avstängningar) rör det sig om en ökning med 37,5 procent.

"Bättre koll"

Pontys Kyrk tror att det främst beror på att lärosätena blivit mer medvetna och bättre på att avslöja fusket.

- Man har bättre koll än vad man hade förut. Man är mycket mer skärpt på plagieringsfusk, säger han.

Annars är den återkommande frågan, som är svår att besvara, huruvida ett stort antal avstängningar beror på omfattande fusk eller är resultatet av ett nitiskt fuskjagande. Enligt samma logik är det svårt att veta om få avstängningar innebär att en högskola är fuskförskonad eller bara dålig på att sätta dit fuskarna.

ANNONS

Södertörns högskola genomförde flest fuskavstängningar per 1000 studenter (7,3) förra året, tätt följd av Blekinge tekniska högskola (7,0) och Högskolan Väst (6,9).

Sett över tid har Mälardalens högskola varit tuffare, med i genomsnitt 5,9 fuskavstängningar om året från och med 2012. Södertörn (5,0) och BTH (4,8) ligger tvåa respektive trea.

- Vi gör anmälningar så fort det finns en misstanke, säger Jenny Tirén Berg, pressansvarig vid Södertörns högskola.

- Vi är väldigt strikta. Det är till exempel inte upp till läraren att ta ett samtal, utan finns det en misstanke om fusk så anmäls det och utreds.

Halmstad sticker ut

Fyra mindre lärosäten stängde inte av någon under fjolåret. Handelshögskolan i Stockholm och Högskolan i Halmstad stängde bara av en person vardera. För Halmstad är det en dramatisk minskning från att ha legat på mellan 16 och 20 avstängningar om året under 2012–2014.

ANNONS

- Vi har stuckit ut på alla möjliga håll, säger Brita Lundh, studieadministrativ chef på Högskolan i Halmstad.

Hon nämner flera faktorer som lett till minskningen. Dels fuskas det inte lika mycket, dels är skolan tydligare gentemot studenterna vilket lett till mindre omedvetet fusk.

- Uppgifterna för studenterna var otydliga, det var ett gränsland huruvida det var plagiat eller inte.

TT

Fakta: De fyra stora universiteten

Skillnaderna mellan de fyra största universiteten, som hade mellan 23000 och 28000 helårsstudenter vardera i fjol, är stora. Stockholms universitet genomförde flest avstängningar, såväl i absoluta tal (69) som i relativa (2,5 per 1000 helårsstudenter). Samtidigt genomförde Uppsala 24 avstängningar – eller 1,0 per 1000 studenter.

Göteborgs universitet sticker ut på ett annat sätt. 2012 och 2013 genomfördes där 17 respektive 15 avstängningar. Åren därpå 29 respektive 33 – och i fjol 52 stycken.

Källa: Respektive lärosäte

Fakta: Flest och färst fuskavstängningar

I granskningen ingår Sveriges 14 universitet och 17 högskolor som har staten som huvudman samt Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Handelshögskolan i Stockholm.

Konstfack, Kungliga Konsthögskolan, Kungliga Musikhögskolan och Stockholms konstnärliga högskola har inte stängt av någon student för fusk under 2012–2016.

En helårsstudent motsvarar en person som är inskriven för heltidsstudier under ett läsår.

Källa: Respektive lärosäte

ANNONS