Reinfeldt om bombdådet

ANNONS
|

Det är oönskat och oacceptabelt om misstankarna visar sig vara grundade, enligt Fredrik Reinfeldt.

- Oacceptabelt därför att det skulle innebära att Sverige är ett mindre säkert samhälle. Det äventyrar ett samhälle där människor med olika åsikter lever sida vid sida, säger statsministern.

Fredrik Reinfeldt understryker dock att man i den här saken inte ska ta ut något i förväg, att det är viktigt att stanna vid det vi vet.

- Just nu beskrivs detta som ett misstänkt terrorbrott. Det är viktigt att många ansträngningar görs för att vi ska få fler svar. När vi får de svaren ska vi diskutera den nya situationen, om hur vårt samhälle ska se ut utifrån det, säger han.

ANNONS

Bilexplosionen, mannen som avled på grund av sprängladdningarna han bar på sig samt brevet till Säpo och nyhetsbyrån TT behöver inte höra ihop, enligt Reinfeldt.

- De tre händelserna är inte bekräftade som att de hör ihop även om de naturligtvis väcker frågor, sade statsministern.

Justitieminister Beatrice Ask säger att det som hänt är oacceptabelt och oroväckande.

–Men Sverige är en del av världen och vi har varit förskonade från liknande händelser hittills. Därför blir man bekymrad över det som hänt. Men vi ska väl också först utreda riktigt det som skett innan vi drar några slutsatser.

På TT:s fråga om hon tycker att folk bör undvika julshoppande, svarar Ask:

–Självklart är folk upprörda och bekymrade, men det finns inga indikationer såvitt jag vet på att det ska hända något mer, säger hon.

Beatrice Ask säger att det utifrån vad man nu vet inte finns några skäl att ifrågasätta polisens arbete.

–Det finns ingenting som tyder på att det fanns kunskap eller information i förväg på att något sånt här skulle hända.

ANNONS