Mannen som lyckades rymma under en fångtransport är fortfarande på fri fot. Arkivbild.
Mannen som lyckades rymma under en fångtransport är fortfarande på fri fot. Arkivbild.

Kriminalvårdare kritiseras efter rymning

Regler och rutiner följdes inte när en morddömd 25-årig man lyckades rymma under en fångtransport i Laxå i sommar, det visar Kriminalvårdens utredning av incidenten. Polisen har nu upprättat en anmälan om tjänstefel.

ANNONS
|

- Jag ser mycket allvarligt på det som inträffat och kan konstatera att Kriminalvården har misslyckats i sitt grundläggande uppdrag, säger Kenneth Holm, Kriminalvårdens säkerhetsdirektör till TT.

Den utredningen som gjorts efter att rymningen den 12 juli visar att kriminalvårdarna brast i sitt agerande när transporten gjorde ett oplanerat stopp då transportledaren blev kissnödig. Samtliga transportörer bär enligt utredningen ett ansvar för att mannen lyckades rymma.

ANNONS

Förundersökning om tjänstefel

- Medarbetarna i Kriminalvården är den viktigaste komponenten i säkerhetsarbetet. Våra riktlinjer och rutiner är väldigt tydliga och svåra att missuppfatta. De berörda transportörerna hade alla den utbildning som krävs för uppdraget, säger Kenneth Holm.

Polisen har inlett en förundersökning om tjänstefel och Kriminalvården planerar att utvärdera rymningen för att bedöma vilka lärdomar och eventuella rutinändringar som krävs för att händelsen inte ska upprepas.

Ett skadat förtroende

Senast en person rymde från en klienttransport var 2014. Dock är rymningen i Laxå inte sommarens enda. Två veckor efter transportincidenten lyckades en morddömd 32-årig man rymma i samband med en permission i Kalmar och är fortfarande på fri fot.

- Vi har jobbat hårt med att höja säkerheten inom Kriminalvården och se till att reglerna efterföljs. De här incidenterna kan ha skadat allmänhetens förtroende för oss och därför vill vi vara öppna med vad som har hänt och visa att vi tar det här på största allvar, säger Kenneth Holm.

ANNONS

Den aktuella utredningen identifierade också två bärbara överfallslarm som inte var aktiverade hos larmoperatören, något som emellertid inte ska ha påverkat själva rymningen. Samma brist har upptäckts hos 70 av totalt 760 Rakel-enheter, radiokommunikationssystemet som används av bland annat polisen och räddningstjänsten. Dessa har tagits ur drift och åtgärdas löpande.

TT

Fakta: Permissioner

För att beviljas permission måste man ha suttit en fjärdedel av strafftiden i fängelse. Som minst är kvalifikationstiden två månader.

En permission kan vara från ett par timmar till max tre dygn.

Särskild permission kan beviljas för att exempelvis besöka en närstående på sjukhus, gå på begravning eller något viktigt som rör den intagnes barn.

Är man dömd till ett långt straff och har avtjänat minst två år kan man få en lufthålspermission var nionde månad. Den är bevakad och max fyra timmar lång.

Under 2017 utfärdade Kriminalvården över 16000 permissioner och av dem resulterade 54 stycken i avvikelser.

Källa: Kriminalvården

ANNONS