Statsminister Stefan Löfven (S) vill ha goda relationer med Donald Trump. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) vill ha goda relationer med Donald Trump. Arkivbild.

Regeringen förbereder sig för Trump

Statsminister Stefan Löfven är besviken, men hävdar att regeringen förberett sig för en Trumpseger. Oron finns för effekter på handeln, säkerhetspolitik och klimatet. Men frågetecknen är många.

ANNONS
|

Brexit-omröstningen i Storbritannien i juni gav idén till att förbereda två alternativa scenarier för hur svenska intressen påverkas beroende av om Hillary Clinton eller Donald Trump vinner.

- En svensk regering och en svensk statsminister måste vinnlägga sig om att ha bra relationer med USA. Det är därför vi har jobbat under hösten med två valresultat, två scenarier, säger Löfven till TT.

ANNONS

Frågetecken

Gruppen som har jobbat med de två olika alternativen har haft betydligt lättare att ta fram Clinton-scenariot. När det gäller Trumps politik finns många frågetecken. Hans retorik har varit tuff, och ibland oroväckande ur svensk synvinkel, men frågan är vad det blir av den i praktiken.

Enligt uppgift till TT är oron störst för vilka konsekvenser Trumps politik på handels-, säkerhets- och klimatområdet kommer att få. Men gruppen har också försökt förutspå effekterna för migration, försvarssamarbeten och finansiella marknader.

- Trump har varit mycket tydlig i handelsfrågor, han ger ju uttryck för ett mer introvert USA och vill riva handelsavtal. Skulle det ske är det olyckligt för Sverige för vi är ett väldigt handelsberoende land, men vi vet ju inte än hur mycket det här kommer att konkretiseras och realiseras, säger Löfven.

Tvingas samarbeta

Vid årsskiftet tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd. Där kommer Sverige till en början att vara ordförande och USA är en av de permanenta medlemmarna. Frågan är om Trumps mantra "America first" även gäller i säkerhetspolitiken.

ANNONS

- Vi kommer ju att tvingas samarbeta, inte minst i säkerhetsrådet där vi kommer att mötas regelbundet under de två kommande åren och förhålla oss till varandra, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Oro och osäkerhet

Hon oroas av Trumps uttalanden om kärnvapen och sympatin för Rysslands Vladimir Putin.

- Det har ju inte gjort att vi känner oss säkrare, men som sagt, det beror på hur mycket som var valkampanj, säger Wallström.

Om Clinton hade vunnit hade inte enbart politiken varit lättare att förutse. Svenska politiker och diplomater har fler kontakter bland hennes medarbetare och hade haft fler ingångar till den tillträdande amerikanska regeringen. Vad gäller Trumps framtida medarbetare är det precis som med många sakfrågor – fortfarande många frågetecken.

Fakta: Partiledarna om Trumps seger

- Förhållandet till andra staters statschefer ska vara så gott som möjligt. Naturligtvis söker vi samarbete i en rad sakfrågor. Det är handel, det är säkerhet och det är klimatfrågor, bland annat, säger statsminister Stefan Löfven (S).

- Det var ett stort missnöje som präglade kampanjen, nu gäller det att se framåt och hur han kan använda sin roll så konstruktivt som möjligt, säger Anna Kinberg Batra (M.

- Jag känner en stor klump i magen, säger Annie Lööf (C).

"Ingen kan i dag med säkerhet säga vilken politik Trump kommer att föra när han väl blir president, men det han sagt om både säkerhetspolitik, frihandel, mänskliga rättigheter och klimatpolitik oroar", skriver Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

- Det här är ett rejält slag mot etablissemanget, ett slag mot den kulturella eliten, den ekonomiska eliten, den mediala eliten. Och det är samma strömningar som vi har sett i Europa och Sverige, säger Jimmie Åkesson (SD).

Ebba Busch Thor (KD) känner "en viss sorg" och en oro över vad valresultatet kommer att innebära för säkerhetspolitiken och för jobben i både USA och Sverige.

- Många i USA har inte fått lönehöjningar på årtionden, många har drabbats hårt av krisen 2008, säger Jonas Sjöstedt (V) och konstaterar att Trump lyckats fånga upp missnöjet som finns i USA.

ANNONS