Rödgrön framgångsvåg i Sifo

ANNONS
|

Detta visar den Sifo som GP låtit göra i veckan. Tillsammans med sjukvårdspartiet (som fortfarande inte ligger över 3-procentsspärren för att komma in i regionfullmäktige) har den nuvarande regionregeringen över 50 procent - alltså egen majoritet.

De tre partierna S, V och MP har 48,6 procent i Sifo-undersökningen vilket är en ökning med hela 4,3 procent mot höstens val. Det är framför allt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som går framåt.

S går enligt Sifoundersökningen fram med hela 2 procent och vänsterpartiet med 1,5 procent. Även MP ökar i Sifo-undersökningen som gjordes 9 till 11 maj och omfattar 1 000 personer.

ANNONS

Katastrof för Folkpartiet

Det Allianssamarbete som de fyra borgerliga partierna den här gången satsat på vid en valvinst har uppenbarligen inte gått hem hos väljarna Enligt GP:s Sifo är det nästan sju procent upp till en egen majoritet.

Inte ens med något av småpartierna når Alliansen upp till 50 procent.

Den verkliga katastrofen i Sifon står Folkpartiet för. Partiet backar med hela 2,3 procent. Även Centern och KD går bakåt i jämförelse med valresultatet och Moderaternas framgång är mycket liten.

Sifo-undersökningen visar också att Sverigedemokraterna kommer att bli kvar i regionfullmäktige. Partiet får stöd av 3,4 procent. Sjukvårdspartiet har fortfarande låga siffror.

Vägvalet ingen hit

Vägvalet, som många tippat skall slå in en kil i partisystemet i regionfullmäktige med sitt krav på folkomröstning och stopp för trängselskatter i Göteborg, har enligt GP-Sifon inte funnit nåd hos väljarna. Partiet redovisas under övriga partier och den gruppen har totalt 2,3 procent.

I GP-Sifon var fortfarande hela 7,9 procent osäkra om vilket parti de skulle rösta på och där ökar andelen kvinnor som är osäkra.

Många vill rösta

Det positiva beskedet är att valdeltagandet sannolikt inte blir så lågt som både partier och valforskare fruktat. GP:s Sifo visar att hela 63 procent är säkra på, eller nästan säkra på att de kommer att rösta. Det är 18 procent fler än i den Sifoundersökning som SVT gjorde tidigare i valrörelsen.

ANNONS

Uppenbart har den massiva satsning som partierna gjort de senaste två veckorna – med hitresande partiledare och statsråd i massor – givit utdelning. Västragötaläningarna är i dag medvetna om att det är ett val på söndag.

Intresset är större bland kvinnor än bland män. Hela 67 procent av kvinnorna kommer helt säkert eller nästan säkert att gå till valurnorna, mot 59 procent av männen.

Sifon visar vidare att de som trott att de unga väljarna (18-29 år) skulle röstskolka mest har fel. Hela 60 procent i den gruppen uppger att de tänker rösta och det är bara pensionärer över 65 år som har en större andel (72 procent). Den som har minst intresse av valet är gruppen 30-49 år.

Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?

S:

Valet 2010: 30,9 procent. Sifo: 32,9 procent.

M

Valet 2010: 26,0 procent. Sifo: 26,2 procent.

FP

Valet 2010: 8,1 procent. Sifo: 5,8 procent.

KD

Valet 2010: 5,7 procent. Sifo: 5,4 procent.

V

Valet 2010: 6,1 procent. Sifo: 7,6 procent.

C

Valet 2010: 5,6 procent. Sifo: 5,3 procent.

MP

Valet 2010: 7,3 procent. Sifo: 8,1 procent.

Sverigedemokraterna

Valet 2010: 4,4 procent. Sifo: 3,4 procent.

Sjukvårdspartiet

Valet 2010: 4,6 procent. Sifo: 2,7 procent.

Annat parti

Valet 2010: 1,3 procent. Sifo: 0,2 procent.

Vägvalet

Valet 2010: - Sifo: 2,3 procent.

Det krävs minst tre procent av rösterna för att ett parti skall få platser i regionfullmäktige.

Hela sex av nio partier som sitter i regionfullmäktige i dag sade sig på en fråga vid SVT:s slutdebatt på torsdagskvällen vara nervösa för sitt valresultat på söndag. Det var bara Centern, Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet som kände sig lugna. Alla dessa tre minskar i GP:s Sifo.

ANNONS