Fostermamman Eva blev fråntagen vårdnaden om barnen.
Fostermamman Eva blev fråntagen vårdnaden om barnen.

Rätten ändrar beslut om fosterbarn i Mark

ANNONS
|

Förvaltningsrätten beslutade i dag att barnen, som kallats Fanny och Rasmus, inte får komma tillbaka till den fosterfamilj där de växt upp. I och med det nya beslutet upphäver rätten socialnämndens beslut. En av orsakerna till detta är enligt P4 Sjuhärad att barnens biologiska mamma säger att hon inte kan samarbeta med fosterfamiljen.

Denna konflikt skulle enligt förvaltningsrätten göra det svårt för barnen och därför bör de stanna kvar i det nya fosterhem där de nu bor.

Barnen var fyra och fem år när de flyttades från fosterhemmet i Mark. De har nu bott ett år i den nya fosterhemmet. Förvaltningsrätten menar att barnen har det mycket bra i det nuvarande hemmet där de vistats i ungefär ett år. Man stöder sig på att några utredare ansett att barnen nu behöver lugn och ro och inte ytterligare en omplacering.

ANNONS

Fallet har visats i SVT:s Uppdrag granskning.

Barnen Rasmus och Fanny, fem respektive sex år, hade bott med fosterföräldrarna i ungefär fyra år. När barnens biologiska mamma plötsligt flyttade till Mark i juni 2009, ändrades allt. Tjänstemännen tog beslut, utan att ha träffat någon av parterna, att barnen skulle få umgås allt mer med den biologiska mamman.

Under kuppartade former togs sedan barnen från fosterföräldrarna. Ingen från kommunen hade då varit hemma hos dem och diskuterat barnens situation. Barnen placerades i ett så kallat jourhem. Då det inte fungerade att låta barnen helt återförenas med den biologiska mamman, skickades de så till ett annat, ett tredje, fosterhem. Där har de varit placerade i nästan ett år.

I mars höll socialnämnden ett möte. Där beslöt man att flytta fram avgörandet till den 17 maj.

Förra socialchefen i Marks kommun har fått sparken. Socialnämndens tidigare ordförande har avgått. Socialstyrelsen har riktat skarp kritik mot socialförvaltningen.

Åklagaren har inlett en förundersökning gällande tjänstefel

ANNONS