Advokat Peter Althin och Mats Alm.
Advokat Peter Althin och Mats Alm.

Rättegången tisdag

ANNONS
|

Strax innan det på tisdagen var dags att höra den åtalade Mats Alm sade hans försvarare, advokat Peter Althin, att hans klients minne inte är var det varit.

Mannen hördes sedan ingående av åklagarna om sin bakgrund, om sina tidigare förhållanden och om sitt förhållande med den i dag mördade kvinnan.

Mats Alm svarade villigt på åklagarnas frågor och det dröjde till långt in på eftermiddagen innan förhöret kom in på ett av de viktigaste avsnitten i målet, nämligen om vad som hände när sambon försvann lördagen den 1 augusti. Då hade Alm stora svårigheter att minnas.

–Jag minns bara hur hon såg ut när hon gick ut. Hon var klädd i en vit, urringad klänning, sade han i Falu tingsrätt.

ANNONS

På krogen

Mannen fick många frågor om vad paret gjorde timmarna innan hon försvann och han hade stora problem att minnas. För att fräscha upp minnet läste åklagarna upp vad han sagt i olika polisförhör men det hjälpte inte mycket.

–Jag kan inte i dag säga vad vi gjorde eller vilken dag hon lämnade bostaden. Det är möjligt att vi åt vårrullar, men jag ser inte bilden framför mig, berättade han.

Alm sade att sambon skulle gå ut på krogen men han säger sig inte veta vem hon skulle träffa där.

Under en stor del av förhöret uppträdde Mats Alm lugnt och sansat. Han visade inga speciella känslor när han talade väl om sin sambo och bedyrade hur mycket han älskade henne.

–Hon var mitt livs stora kärlek, förklarade han.

Var förtvivlad

Det var först i slutet av förhöret på tisdagen som mannen visade att han inte var oberörd av sambons död.

ANNONS

När kvinnan inte kom hem på natten försökte ha nå henne på mobilen utan framgång.

–Jag gick runt i lägenheten och var förtvivlad. På morgonen därpå ringde jag polisen som sade att det inte fanns något att göra, berättade 34-åringen.

Han kontaktade polisen på nytt och ombads göra en formell anmälan.

–Polisen tog mig inte på allvar. Jag slängde på luren. Ingen försökte göra något, sade mannen med gråten i halsen.

Han berättade snyftande om hur han och familjen började söka efter kvinnan på egen hand. Först efter några dagar besökte han polisen som då tog försvinnandet på allvar.

ANNONS