Trappan vid Sergels torg mot Drottninggatan täcktes av blommor efter dådet.
Trappan vid Sergels torg mot Drottninggatan täcktes av blommor efter dådet.

Rättegång om Stockholmsdåd väntas i februari

Fem personer dog och många skadades i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

ANNONS
|

Rättegången kan enligt preliminära uppgifter inledas i februari.

På ett förberedande sammanträde i Stockholms tingsrätt gick alla parter – åklagare, advokater, målsägandebiträden och domstolen – igenom praktiska spörsmål inför den mastodonträttegång som, enligt preliminära uppgifter, väntas starta i februari.

I målet finns cirka 150 målsäganden: offer, anhöriga och andra som påverkats av terrordådet den 7 april, rapporterar TV4.

Inget datum klart

Inom kort kommer advokaterna och målsägandebiträdena att få ta del av förundersökningen. Under ett så kallat rådrum får de god tid att studera åtalet och inkomma med eventuella synpunkter som kan leda till justeringar i åtalet. Därför är datum för åtalet i nuläget inte fastställt.

ANNONS

Advokat Johan Eriksson, som försvarar Akilov, har hittills fått runt 8000 sidor i så kallad löpande delgivning av åklagaren. Han har yppandeförbud och kan inte gå in på detaljer.

- Det finns ingen anledning att tro att han inte kommer att förklara sig i rätten, säger han till TV4.

Pågår två månader

En av de praktikaliteter som klarades ut under förmiddagens planeringsmöte var att det ska hållas tre förhandlingsdagar i veckan under rättegången som kommer att pågå i ungefär två månader, enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman.

- Förundersökningen är så gott som klar nu. Det finns bara en misstänkt, inga andra, säger han till TV4.

Rättegången kommer att ske med tolkhjälp till den åtalade på dennes begäran.

Alla målsägare

Enligt Gustaf Linderholm, ett av de målsägandebiträden som deltog i planeringsmötet, vill nära nog 100 procent av alla cirka 150 målsägare vara med i rättegången.

ANNONS

- Det är viktigt för dem att få berätta vad de varit med om, säger han till TV4.

Målsägandebiträdet Jessica Sandberg påpekar att rättegången är mycket betydelsefull för de drabbade.

- Det är en del av sorgearbetet, säger hon till tv-kanalen.

För alla målsägare ska även skadeståndsfrågor avhandlas i rättegången.

Fem personer dödades i dådet som skedde den 7 april. Rakhmat Akilov misstänks ha kört lastbilen som i full fart körde in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschade in i varuhuset Åhléns.

TT

Fakta: Dådet på Drottninggatan

Klockan 14.53 den 7 april kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns.

Fem människor dödades. Tre avled på Drottninggatan och två på sjukhus.

Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet och häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt, misstänkt för terrorbrott. Vid häktningsförhandlingen erkände han, via sin advokat.

Rakhmat Akilov hade sökt uppehållstillstånd, men fått avslag. Avslaget överklagades, men migrationsdomstolen ansåg inte att hans berättelse var trovärdig. Akilov skulle utvisas från Sverige, men utvisningen kunde inte verkställas.

ANNONS