Konspiratörer tror att någon kan förbereda sabotage mot fler Teracommaster, menar räddningschefen.
Konspiratörer tror att någon kan förbereda sabotage mot fler Teracommaster, menar räddningschefen.

Räddningstjänstens uniformer stulna

Räddningschefen misstänker att tjuvarna var ute efter klippverktyg för att göra inbrott, uniformer för att utge sig för att vara räddningstjänsten eller att det var en slump att det blev en brandstation som utsattes för inbrott. Oavsett motiv är det oroväckande att uniformerna är på vift.

ANNONS
|

I söndags kväll fick brandstationen i Vittsjö i Skåne larm om en viltolycka. Men när personalen kom in på stationen insåg manatt det saknades larmställ. Alltså den typen av uniform som räddningstjänsten har på sig när man åker ut på larm.

– Det var bråttom ut på larm så de som kom in fick ta andras ställ istället, berättarräddningschef Daniel Sirensjö vidRäddningstjänsten Hässleholm.

Stationen i Vittsjö är ettfrivilligträddningsvärn.I och med fördröjningen fick de larma ytterligare en enhet till viltolyckan.

Tillbaka på stationen började de inventera vad som stulits. Listan lade de sedan ut på Twitter.

Det skulle visa sig att tjuvarna tagit sig in genom ett toalettfönster. Utöver det som stulits hade tjuvarna dessutom lagt toalettborsten utanför toaletten.

ANNONS

– Vi är förvånade av inbrottet.De har stulit två kompletta larmställ, men de har plockat ihop dessa från olika håll och kanter så det inte är samma nummer, förklararSirensjö.

Han ser tre olika möjliga förklaringar till varför någon skulle stjäla räddningstjänstens larmställ. Antingen var det ett välplanerat brott eller en slump, menar räddningschefen.

– Antingen varman ute efter våra klippverktyg som vi använder för att klippa upp bilar vid olyckor. Med dessakan man ta sig in hos guldsmeder och bända upp eller klippa av galler. De går igenom allt så de är bra vid inbrott. Det har hänt tidigare utanför Linköping, berättarSirensjö.

Men eftersom Vittsjöstationen är ett värn så har de inga klippverktyg. Därför kan tjuvarna ha tagit larmställen som en nödlösning, menar räddningschefen.

Eller så var det just larmställen tjuvarna var ute efter. Men att man skulle varit efter dem i egenskap av arbetsklädermenar Sirensjö är osannolikt eftersomdet inte ärpraktiska kläder att jobba i. De är nämligen både varma och otympliga.

– Därför tror vi att de kanske vill använda våra uniformer för attutge sig för att vara räddningstjänst, i syfte attta sig in hos allmänheten för att rekognoscera inför inbrott eller för att genomföra inbrott, sägerräddningschef Daniel Sirensjö.

ANNONS

Men det finns ytterligare ett spår som dykt upp när räddningstjänsten spridit nyheten via sociala medier. Bland de tusentalsdelningarna på Facebook syns en helt annan teori.

– Det är många konspirationsteoretikersom drar paralleller till sabotagen avTeracommaster. Det är sådana personer som förbereder siginförnästa stora krigsom tror att våra ställkan användas för attta sig in till skyddsobjekt och genomföra sabotage, berättarräddningschef Daniel Sirensjö.

Den sista förklaringsmodellen är den enklaste. Nämligen att det var en slump att inbrottet genomfördes på en brandstation.

– Det kan ha varit antingenkringresande tjuvar som inte hade koll på vad det var för ställe de gjorde inbrott på. Eller lokala förmågor som bara skulle göra något bus, menar Sirensjö.

Det enda man vet med säkerhet på räddningstjänsten är att en automatisk uppdatering genomfördes på den stulna surfplattan underfredag morgonoch att den med säkerhet hadeförsvunnit innan söndag kväll. Genom sociala medier fick de dessutom veta att det varit inbrottsförsök påLjungby brandstation, men att det inte stulits något. På den ena kom tjuvarnain men stal inget, i det fallet kanske de var ute efterklippverktyg. Och på det andra fanns det ett inbrottslarm.

– Vi vet inte vad motivet var, men vi vill varna allmänheten.Ser man några larmställ på vift så är det våra och gör någon hembesök i larmställ så är det inte vi. Larmställenär till för brandbekämpning och insats. Vi ber allmänheten att vara vaksamma, säger räddningschef Daniel Sirensjö vidRäddningstjänsten Hässleholm.

ANNONS
ANNONS