Från vänster Jimmie Åkesson (SD), Jonas Sjöstedt (V), Gustav Fridolin (MP), Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) under TV 4:s partiledardebatt i Gävle.
Från vänster Jimmie Åkesson (SD), Jonas Sjöstedt (V), Gustav Fridolin (MP), Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) under TV 4:s partiledardebatt i Gävle.

Psykolog: Så ska partiledarna komma överens

Efter att ha slungat tuffa repliker mot varandra under hela mandatperioden ska partiledarna nu sätta sig ned och försöka samarbeta. Hur ska de nå fram till varandra? Annika Lantz Friedrich, psykologiprofessor som forskat på arbetsorganisation, har några tips.

ANNONS
|

Miljöpartiets Isabella Lövin har kallat Alliansen och Sverigedemokraternas miljöpolitik för en "blåbrun röra". Ulf Kristersson (M) har pratat om "maktfullkomlighet" från Socialdemokraterna, vars partiledare Stefan Löfven hackat på Kristersson för att han "framställer Sverige som om det vore kaos och kris". Centerns Annie Lööf har i sin tur pratat om Socialdemokraterna som Antikrundan: "Gamla prylar som inte fungerar men som är svindyra".

Under valrörelserna har partiledarna föga förvånande inte alltid varit överens, och skickat en del giftpilar mot varandra. Men valresultatet kräver att de samarbetar för att en regering ska mejslas fram.

ANNONS

Skapa samsyn

Psykologiprofessor Annika Lantz Friedrich vid Stockholms universitet har forskat på gruppkonstellationer och team.

- För att pröva möjligheten att skapa samsyn bör varje partiledning fråga sig själv: när det kommer till kritan, vill vi överbrygga motsättningarna? Är vi resultatorienterade? säger hon till TT.

Sedan måste man klargöra alla motiv till varför man skulle vilja det, eller inte vilja det, menar Annika Lantz Friedrich. Och det går inte att pröva lyckan hos hur många partier som helst.

- Det är "all in" i en konstellation som gäller. Det går inte att lattja omkring med fem olika äktenskap samtidigt. Om du gör det kommer det ju att påverka de blivande äktenskapen.

Neutral person kan hjälpa

Hon råder partierna att använda vad forskningen kallar en facilitator, en neutral person som arbetar med att hjälpa en grupp människor att arbeta mot ett gemensamt resultat.

ANNONS

- Om jag skulle vara den personen skulle jag säga att, visst är en stabil regering slutmålet, men för att avgöra om det går att nå måste man veta om det går att hitta samsyn i ett antal sakfrågor.

En sak i taget. Först ett konkret mål – vad vill vi åstadkomma? Annika Lantz Friedrich tar vården som exempel.

- Alla vill väl sannolikt att folk ska få en bra vård och att den vården ska vara bra i hela landet. Men om man börjar hela processen med att diskutera hur det ska gå till – någon vill lägga ned landstinget, någon vill ta bort vinsterna – då är det kört. För måste de diskutera målen, sedan kommer processen om hur det ska gå till.

"Frustration och ilska"

Det kommer att bli jobbigt. Forskningen talar om att det nästan alltid uppstår en fas som kallas "the groan zone" – fritt översatt "Stönzonen".

ANNONS

- Det blir mycket stönanden, frustration, ilska och en väldig massa affekt. Det är för att processer där man försöker skapa samsyn är så förtvivlat svåra, säger Annika Lantz Friedrich.

Ofta brukar processen avbrytas där för att parterna inte orkar mer.

- Men det är det man inte ska göra. Det gäller att ha uthållighet och personer som är stabila, inte utåtagerande. Man måste förstå att detta är någonting helt naturligt. Livet är svårt.

TT

ANNONS