En halvtimmes promenad om dagen minskar risken för att drabbas av en allvarlig stroke. Arkivbild.
En halvtimmes promenad om dagen minskar risken för att drabbas av en allvarlig stroke. Arkivbild.

Promenader kan ge lindrigare stroke

Promenera mera. Det minskar risken att drabbas av stroke – men kan också innebära att en stroke blir mindre allvarlig om olyckan väl är framme. Ny forskning visar att så lite som en halvtimmes promenad om dagen kan göra stor nytta.

ANNONS
|

Det är sedan tidigare känt att fysisk aktivitet skyddar mot stroke och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Att vara vältränad har också visat sig hjälpa mot de allvarligare formerna av stroke.

Enligt en ny svensk studie kan dock även vanliga promenader minska riskerna för att en stroke ska bli allvarlig.

- Jag trodde inte att vi skulle hitta att promenader, alltså en lägre mängd fysik aktivitet, också skulle ha effekt, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, som är professor i rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

ANNONS

- Det var en positiv överraskning för oss att det räcker med 30–35 minuter om dagen.

Motion i vardagen

Studien, som publicerats i tidskriften Neurology, bygger på uppgifter om 925 strokepatienter som vårdats på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Hur allvarlig stroke som patienterna hade drabbats av har jämförts med i vilken utsträckning de varit fysiskt aktiva innan de drabbades av sjukdomen.

Det visar sig att risken för att en stroke blir allvarlig är hälften så stor för personer som promenerar minst fyra timmar i veckan jämfört med för personer som är fysiskt inaktiva. Det tycks dessutom vara lika fördelaktigt med lätt fysisk aktivitet som att motionera måttligt, det vill säga raska promenader eller löpning.

- Vardagsmotionen är viktig att lyfta fram, att den gör nytta. Den kan förebygga, men gör också nytta när man väl blivit sjuk.

- Man behöver inte gå 30–35 minuter på en gång heller, utan man kan göra det i omgångar.

ANNONS

Psykisk påfrestning

Stroke drabbar drygt 25000 personer i Sverige varje år och leder ofta till bestående fysiska besvär. Men sjukdomen är också förknippad med en stor psykisk påfrestning, berättar Katharina Stibrant Sunnerhagen.

- Ångest är vanligare än vad många tror. Man är rädd för att röra sig, rädd för att åka på semester, rädd för väldigt mycket helt enkelt, säger hon.

- Därför är det viktigt även i bemötandet av patienterna, att man lyfter fram att fysisk aktivitet faktiskt hjälper.

TT

Fakta: Stroke

Stroke, eller slaganfall som det kallades tidigare, innebär en blodpropp eller blödning i hjärnan, som leder till syrebrist i hjärnan. En stroke är livshotande och kräver omedelbar vård.

De flesta som drabbas är över 65 år. Bland faktorerna som ökar risken finns högt blodtryck, höga blodfetter och diabetes.

Vanliga symptom är: Domningar eller förlamning i ansiktet, armar och ben, talsvårigheter, synstörningar, förvirring, balansproblem, oförklarlig yrsel och kraftig huvudvärk utan tydlig orsak.

En tia-attack (transitorisk ischemisk attack) är en störning i hjärnans blodcirkulation. Symptomen är liknande dem man får vid en stroke, men försvinner inom ett dygn. Efter en tia-attack finns dock risk för en ny, större blodpropp inom de närmaste dygnen. Även om symptomen går över snabbt är det därför viktigt att omedelbart söka vård.

Källa: Vårdguiden.

ANNONS