Prognosen: Bensinen blir billigare i sommar

Nu kommer glädjebeskedet för den som planerat bilturer under sommaren. Normalt sett brukar priset på bränsle stiga inför sommaren, men i år ser det ljust ut. Några av de ledande bolagen har sänkt priset på bränsle. En trend som ser ut att fortsätta.

ANNONS
|

–Försöken att begränsa utbudet av olja, som varit högre än efterfrågan, har misslyckats så då sjunker priset på drivmedel, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet.

I dagarna har två av de ledande bränslebolagen i Sverige,Circle och OKQ8 , sänktpriset på 95-oktanig med tio öre. Det är en sänkning som får Ulf Svahn att baxna. En liknande sänkning har han inte settinför sommaren under sina 40 år i branschen.

Tre variabler spelar in, menar han.Råoljepriset, världsmarknadspriset på bensin och dollarn är de avgörande faktorerna.

– Alla har pekat aningen nedåt och då får vi billigtdrivmedel. Eller ja, billigt och billigt. Vi fårlägre priser, småskrattar Ulf Svahn.

ANNONS

Det brukar råda säsongsmässiga variationer. Det har experterna konstaterat under lång tid, men nu sker ett trendbrott.

– I år har den varit liten. Det är en nyhet jämfört med tidigare år. Vi noterade en tendens till detta förra året, men vi ser den tydligt i år, menar vd:n för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet.

Prisuppgången kan ligga framför oss

Ulf Svahn förtydligar att raffinaderier drivs av att producera bensin påsommaren och mellandestillat, som villaolja och diesel, på vintern.

– Det förhållandet ser vi inte nu och det är intressant. En starkare världskonjunktur driver efterfrågan på diesel och där ser vi en ökning, men inte på bensin.

Tror du att vi får billigare drivmedel hela sommaren? – Prisuppgången i år är betydligt lägre än vad den brukar vara den här tiden på året. Vi får se om det håller i sig under sommaren. Men min tro är att differensen mellan bensin och råolja kommer stiga några antal tiotals ören.

Experten menar att den största differensen brukar synas sig mellan 15 juni och 15 juli. Det har dock skett att den kommit såväl tidigare som senare.

– Jag tror att vi har det framför oss. Prisetborde därför stiga en bit in i sommaren och sen falla tillbaka mot slutet av sommarn.

ANNONS
ANNONS