100830. Sören Holmberg
100830. Sören Holmberg Bild: Bengt Kjellin

Professorn: Valkampen avgörs de sista veckorna

Valet avgörs av vilka frågor som dominerar debatten under valrörelsens sista veckor, enligt Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. L har goda möjligheter att öka, medan det ser sämre ut för KD och Feministiskt initiativ.

ANNONS
|

Med två månader kvar till valet möttes Sifos opinionschef Toivo Sjörén och Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, under Almedalsveckan i Visby för att analysera det politiska läget med utgångspunkt ur Sifos junimätningar.

Här ryms siffror på vilken potential olika partier har att vinna och tappa väljare beroende på hur de agerar och hur valrörelsen blir.

Kontentan: Liberalerna har hyfsad potential att öka, medan möjligheterna för Kristdemokraterna och Feministiskt initiativ är ganska små.

Samtidigt riskerar Socialdemokraterna att tappa fler väljare än de har chans att vinna, medan situationen är den omvända för Vänsterpartiet.

Moderaterna kan förlora väljare till Sverigedemokraterna, men har samtidigt stora möjligheter att ta väljare från SD.

ANNONS

- Partierna riktar in sig mycket på de rörliga väljarna, säger Toivo Sjörén.

"Kamp om agendan"

Sören Holmberg räknar med att det kommer att bli en politisk kamp om agendan i valrörelsen.

- Min tolkning är att valet kommer avgöras av vad vi talar om. Om invandring och lag och ordning är i fokus blir SD ändå starkare. Om sjukvården blir viktig gör Socialdemokraterna ett något bättre val än opinionsmätningarna nu visar, säger han.

Men det krävs en del för att politiska frågor ska kunna bli just valfrågor, enligt Toivo Sjörén.

- Det måste vara en konflikt i frågan. Att äldreomsorgen inte blir en stor valfråga är för att det inte är en konflikt där, säger han.

"SD inte längre enfrågeparti"

Sifo har även tittat på hur bra väljarna tycker att partierna är i olika frågor, vilket parti som har den bästa politiken inom exempelvis äldreomsorgen.

Och här har det skett dramatiska förändringar där Sverigedemokraterna går fram starkt. Redan tidigare var SD:s invandringspolitik populär, men nu har partiet partiet lyckats bredda sig. Partiet kniper andra platsen när det gäller sjukvården och i flera andra frågor, som äldreomsorg eller EU-frågan, hamnar de på andra eller tredje plats.

- Det är en av huvudorsakerna till att de är kanske är på väg att passera 20 procent i valet. De uppfattas inte längre som ett enfrågeparti, säger Toivo Sjörén.

ANNONS

Han säger att det troligtvis är en strategi från SD att lyfta de mer sociala frågorna för att locka fler kvinnor till det mansdominerade partiet.

Även Vänsterpartiet har breddat sig och hamnar bland väljarnas topp tre i fler frågor än tidigare.

- Potentiellt kan alltså de två partierna på ytterkanterna sammanlagt få över 30 procent i valet. Det är ett helt nytt landskap, säger Sören Holmberg och tillägger att det beror just på att de har lyckats bredda sig.

Liberalerna har å andra sidan gått i helt motsatt riktning.

- Nu är de en spillra av sig själva. De har blivit ett enfrågeparti. L har inte något annat än skolan, trots att de pratar om exempelvis EU.

Inte heller Miljöpartiet har lyckats bredda sig i nya frågor utöver miljö och energi i väljarnas ögon, trots att partiet har haft en skolminister under mandatperioden.

Men mest dramatisk är förändringen för Socialdemokraterna. Partiet har tappat i varje fråga, även om de fortfarande är starka när det gäller sjukvård och äldreomsorg.

Sören Holmberg säger att kopplingen mellan sakfrågeägarskap, hur bra väljarna bedömer att partierna är i olika frågor, och hur de sedan lägger sin röst.

- Det här är blodigt allvar för om partierna går fram eller tillbaka.

ANNONS

Fakta: Sifo-undersökningen

Runt 2000 intervjuer är gjorda utifrån slumpmässigt urval från webbpanel under perioden 31 maj - 14 juni 2018.

De svarande är 18-79 år.

ANNONS