Professorn: ”Terrordåd i Sverige en tidsfråga”

Terrordåden i Europa har skakat hela världen. Trots att myndigheterna arbetar för att förhindra en attack i Sverige så tror professor Robert Egnell att det bara är en tidsfråga.

ANNONS
|

– Ökningen av terrorattacker den senaste tiden är ett jätteproblem som ingen förutspått, säger Robert Egnell.

Han är professor vid Försvarshögskolan och menar att IS har ändrat sin strategi. I stället för att uppmuntra anhängare att komma ner och kriga i Syrien så uppmanas de att stanna kvar och begå terrorbrott i sina hemländer, något som vi sett effekten av runt om i Europa.

– Det är precis det som hänt den senaste tiden i Frankrike. Det är inte utsända krigare som utfört attackerna utan det är medborgare som är inspirerade av IS att begå terrorbrott.

– Jag uppfattar det som att de senaste händelserna inte varit planerade av IS, utan snarare har det varit enskilda personer som radikaliserats. Det gör det desto svårare att hantera när det är någon mitt ibland oss. Det blir svårt att fånga upp dem.

ANNONS

Han berättar att han inte tycker att man ska vara orolig, varken för att besöka andra länder eller för att röra sig ute fritt.

– IS vill skapa skräck så vi får inte ge efter. De vill försvaga Europa och de gör allt för att spä på våra rädslor. Och de får ofta exakt den reaktion de är ute efter. När vi blir rädda ger vi dem vad de vill ha.

Däremot tror han inte att vi kommer att skonas från terrordåd i framtiden. Han menar att även om vi inte ska vara oroliga hela tiden så bör vi vara medvetna om risken att det kan hända.

– Jag är tyvärr så negativt lagd att jag tror att det bara är en tidsfråga innan det händer i Sverige. Dels har vi resenärer som återvänder hem från Syrien och som radikaliserats. Dessutom har vi människor som känner sig utanför och därmed kan tänkas begå terrorbrott hemma i Sverige, säger Robert Egnell.

Sedan 2 mars i år är terrorhotsnivån i landet graderad till en trea på en femgradig skala enligt en bedömning gjord av Nationellt centrum för terrorhotbedömning. Det innebär att Sverige sannolikt kan utgöra en måltavla för terrordåd.

Men Sirpa Franzén, presschef för Säpo menar att det troligtvis finns länder som prioriteras högre som mål. Hon berättar att Säpo anser sig vara väl förberedda för en eventuell terrorattack.

ANNONS

– Men vi kan aldrig garantera att det inte kommer att ske även om vi gör allt vi kan för att det inte ska det, säger hon.

Hon berättar att Säkerhetspolisen samverkar mycket med andra myndigheter, både nationellt och internationellt.

– Vi följer individer som reser ner och ansluter sig till terrorgrupper och följer upp dem när de återvänder.

Hon håller med Robert Egnell om att en utmaning är att upptäcka de som agerar ensamma. I de fallen är Säpo mer beroende av att få in tips från den radikaliserade personens närhet, exempelvis från skolor och arbetsgivare.

– Men också de som är med i olika typer av nätverk är svåra att lokalisera. De är ofta mycket säkerhetsmedvetna.

Även på lokal nivå är man medveten om riskerna. Erik Nord är polischef för Storgöteborg.

– Om det skulle inträffa finns risk att tro att det skulle ske på platser med större folksamlingar. Som flygplatser eller köpcentrum där det finns mycket folk. Jag tycker inte man ska vara rädd, men man ska vara medveten om att det kan ske.

Fakta: UD tipsar

Inför en resa utomlands kan du besöka UD:s webbplats för att se om de avråder svenskar från att besöka ett visst område eller inte.

Informationen på sidan uppdateras löpande och är en samlad bedömning av säkerhetsläget i världens länder.

Finns det ingen avrådan men det fortfarande upplevs som ett osäkert läge är det bra att vara uppmärksam och följa lokala mediers nyhetsrapporteringar.

Undvik stora folksamlingar om du är orolig.

Källa: Utrikesdepartementet

ANNONS