Professor Hans Rosling är död

Hans Rosling är död, uppger stiftelsen Gapminder. Han blev 68 år gammal. "Vi är oerhört ledsna". skriver sonen Ola Rosling tillsammans med sin hustru Anna Rosling Rönnlund i ett uttalande.

ANNONS
|

Enligt stiftelsenGapminder, som Hans Rosling var med och grundande tillsammans med sin son och hans hustru, uppger man att den inflytelserika professorn har avlidit. Han blev 68 år gammal.

"Vi är oerhört ledsna att meddela att professor Hans Rosling dog i morse", skriver sonen Ola Rosling och hans hustruAnna Rosling Rönnlund i ett uttalande.

Tidigt på tisdagsmorgonen gick Hans Rosling bort efter att i över ett års tid kämpat mot bukspottkörtelscancer.

"Hans är inte längre vid liv, men han kommer alltid att vara med oss och hans dröm om en faktabaserad världsbild, kommer vi aldrig låta dö", skriver man i uttalandet.

ANNONS

Helena Nordenstedt är forskare på Karolinska Institutet och lärare vid stiftelsen Gapminder. Hon har haft en tät arbetsrelation med Hans Rosling.

- De sista åren har vi jobbat tätt ihop. Hans bortgång kommer att lämna ett enormt tomrum efter sig, vi är väldigt många som kommer att sakna honom. Han hade en väldigt bra kompass för vad som var rätt och fel och hade en enorm drivkraft att föra ut kunskap, säger hon och fortsätter:

- Han drevs av viljan att utbilda och undervisa. Han var en mentor, rådgivare och vän till ovanligt många människor över hela världen och ställde alltid upp. Hans inställning till världen var viktig, nu är det upp till oss att föra det vidare, säger Helena Nordenstedt.

Bill Gates: "En fantastisk vän"

Även världens rikaste man, Bill Gates, kommenterar Hans Roslings bortgång till Svenska Dagbladet.

– Hans Rosling var en fantastisk vän och utbildare. Han gjorde data levande och hjälpte världen se mänskliga framsteg som den ofta förbisåg, säger Bill och Melinda Gates i en mejlkommentar till SvD.

Läs också: Rosling: Svenskarnas världsbild är helt skev

Hans Rosling föddes i Uppsala 27 juli 1948 och var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Under sin karriär arbetade den världsberömde professorn med flera omfattande projekt. Bland annat som rådgivare åt Sida och Världshälsoorganisationen.

ANNONS

På senare år har professorns föreläsningar uppmärksammats världen över och fått stor spridning i medierna.

Texten uppdateras.

I ett mejl beskriver familjen den sista tiden:

"Tidig tisdag morgon den 7 februari 2017 avled Hans Rosling vid 68 års ålder. Hans har i sitt liv berört många människor och han kommer lämna ett stort tomrum efter sig. För ett år sedan diagnostiserades han med bukspottkörtelcancer och har tack vare behandling fått ett fint sista år i livet. För några dagar sedan försämrade hans tillstånd plötsligt och han avled i sömnen med sin familj vid sin sida. Hans sörjs närmast av sin hustru Agneta Rosling och barnen Anna, Ola och Magnus med familjer samt sin bror Mats Rosling med familj. Vi i familjen ber om fortsatt visad hänsyn i denna tunga stund och eventuella frågor hänvisas därför till Karolinska institutets pressavdelning", står det i mejlet.

Källa: TT

ANNONS