Prinsessan Madeleine har fått en dotter

Prinsessan Madeleine har fött sitt tredje barn, en flicka, meddelar hovet. Den nya lilla prinsessan väger 3 465 gram och är 50 cm lång.

ANNONS
|

Vad kungafamiljens yngsta medlem ska heta avslöjas först på måndag, då det hålls konselj och Te Deum och riksmarskalk Svante Lindqvist läser upp hennes titel, namn och tilltalsnamn.

Flickan föddes på Danderyds sjukhus och pappa Christopher O'Neill var med under hela förlossningen.

"Vi är mycket glada över tillökningen i vår familj och att Leonore och Nicolas har fått sitt efterlängtade syskon. De ser mycket fram emot att träffa sin nya lillasyster", säger Christopher O'Neill i ett pressuttalande.

Morföräldrarna kung Carl Gustaf och drottning Silvia som befinner sig på skidorten Klosters i Schweiz avbryter semestern och kommer hem för att träffa sitt nya barnbarn, skriver Expressen.

ANNONS

- Kungaparet kommer att vara i Sverige under dagen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till tidningen.

Löfven gratulerar

Klockan tolv sköts salut med 21 skott på Skeppsholmen i Stockholm och salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Stefan Löfven passade på att framföra sina gratulationer till föräldrar och nyblivna storasyskon.

"Jag vill framföra mina varmaste lyckönskningar till Prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neill som har blivit föräldrar igen. Stort grattis till hela familjen och särskilt till de nyblivna storasyskonen Leonore och Nicolas", säger statsministern i ett pressmeddelande.

Madeleine och hennes make Christopher O'Neill har sedan tidigare dottern Leonore, som föddes i februari 2014 och sonen Nicolas som föddes i juni 2015. Den lilla prinsessan blir kungens sjunde barnbarn på sex år.

Kunglig babyboom

- Vi hade en väldigt lång period där det inte hände så speciellt mycket. När gamle kungen levde, och när de enda kungligheterna var prins Bertil och prinsessan Sibylla och så lite små Hagabarn. Det är klart de är inne i en fruktsam period nu alla kungabarnen, och alla tycker ju att det är trevligt att ha barn. Så det är väl inte så konstigt egentligen, säger hovexpert Sten Hedman.

- Det kanske blir en match mellan prinsessan Madeleine där och prins Carl Philip om vem som får flest barn.

ANNONS

Men vad den lilla prinsessan ska heta är svårt att gissa på förhand.

- Det är svårt att säga men ett namn som jag tycker om är ju Louise efter gamla drottning Louise. Det tycker jag skulle vara bra. Eller sen väntar vi väl på Sibylla, efter kungens mamma, där finns det ju också namn, säger Sten Hedman.

Avslöjandet sker på måndag, Så här skriver hovet på sin hemsida:

“Måndagen den 12 mars 2018 äger konselj och Te Deum rum med anledning av H.K.H. Prinsessan Madeleines nedkomst. Diplomatiska kåren och allmänheten bereds även möjlighet att framföra skriftliga gratulationer i Rikssalen på Kungliga slottet”.

Fakta: Successionsordningen

Successionsordningen (SFS 1810:0926) slår fast vem av kung Carl XVI Gustafs barn och barnbarn som står på tur att bli Sveriges regent efter honom.

Så här ser den ut i dag:

1. Kronprinsessan Victoria

2. Prinsessan Estelle, dotter till kronprinsessan

3. Prins Oscar, son till kronprinsessan

4. Prins Carl Philip

5: Prins Alexander, son till Carl Philip

6. Prins Gabriel, son till Carl Philip.

7: Prinsessan Madeleine

8: Prinsessan Leonore, dotter till Madeleine

9: Prins Nicolas, son till Madeleine

10: Madeleines nya dotter

/TT

ANNONS