Premiärmingel i Almedalen

ANNONS
|

Kön ringlade lång på den lilla kullerstensgatan mitt i Visby när pr-byrån Grayling öppnade sitt startmingel på söndagskvällen. 2800 personer från näringsliv, organisationer, politiska partier och media hade tackat ja till att komma och nätverka på den lilla innergården över ett glas vin eller två.

I väntan på att nå fram till insläppet diskuterades alltifrån Stefan Löfvens tal som precis avslutats nere i Almedalsparken till just hur många drinkbiljetter man får på minglet.

Svaret visade sig vara två – öl, vin eller alkoholfritt. Maten för kvällen var chips och nötter och väl på insidan blev det tydligt att det finns olika mål med minglet för olika gäster.

ANNONS

- Nu är det dags att avverka nästa, skämtar en kille som lämnar stället redan efter 15 minuter.

Nora Källström är chef för Graylings kontor i Göteborg och har åkt på uppdraget att hålla vakt in till minglets alkoholfria del. Gästerna blev så många att man blev tvungen att utöka partyytan med en bit trädgård till och på den ytan får det bara serveras vatten och läsk.

Efter bara en halvtimme är det tjockt med folk i trädgården och de allra flesta håller sig på vinsidan oavsett om de dricker flaskvatten eller inte.

- Jag tycker att minglen är ett bra sätt att umgås. Man får två drinkbiljetter och det är ingen som blir packad på det. Men Almedalen för tio år sedan, då kunde det säkert spåra ur, säger Nora Källström apropå kritiken som tidigare riktats mot Almedalens rosémingel.

Som kommunikationsföretag innebär kvällen en möjlighet för Grayling att träffa nya och gamla kunder, presentera intressanta personer för varandra och bekanta sig med potentiella medarbetare.

- I USA till exempel, finns ett helt system för hur man nätverkar. Här i Sverige börjar vi sakta men säkert att lära oss. För hur man än vänder och vrider på det så är det helt avgörande för karriären vilka du känner och vilka som känner dig, säger hon.

ANNONS

Att som grön minglare blicka ut över ett hav av människor som alla ser ut att redan känna varandra och ha en massa smarta saker att säga kan lätt skapa prestationsångest. Men Nora Källströms tips är att helt enkelt kasta sig ut.

- Våga, det är väl här som svenskar kan vara lite dåliga. Man måste våga bryta in i grupper där man inte känner någon och säga "Hej, får jag hänga med er", säger hon.

Men kan det inte vara lite burdust?

- Om människor går på mingel och inte vill mingla, då är det i stället de som själva får säga ifrån, säger hon.

För den som vill bli ihågkommen och lätt att hitta på megaminglen kan kläderna vara ett trick. Noras blå keps sitter där av en anledning.

- Jag ska använda det tricket på Västsvenska handelskammarens mingel tänkte jag. Jag har ett plagg som sticker ut, en prickig tyllklänning i blått och vitt, säger hon.

Men det kanske viktigaste av allt när man nätverkar är att följa upp de kontakter man får under minglet.

- Det kan vara ett kort mejl, sms eller kanske ett vykort där man skriver att "Det var jättekul att träffa dig på Graylings mingel". Du minglar ju för att skapa en lite mer långsiktig kontakt, säger hon.

ANNONS

När partyt var på väg att rundas av hade 1476 personer bockats av vid entrén in till trädgårdsminglet som är ett av de första i raden under Almedalsveckan.

ANNONS