Sverige fälls i Europadomstolen, sedan regeringen velat utvisa en marockan som Säkerhetspolisen pekat ut som ett nationellt säkerhetshot. Arkivbild.
Sverige fälls i Europadomstolen, sedan regeringen velat utvisa en marockan som Säkerhetspolisen pekat ut som ett nationellt säkerhetshot. Arkivbild.

Potentiell terrorist får inte utvisas

Sverige fälls i Europadomstolen, sedan regeringen velat utvisa en marockan som Säkerhetspolisen pekat ut som ett nationellt säkerhetshot. Men enligt domstolen riskerar han att utsättas för tortyr i hemlandet.

ANNONS
|

- Det här är ytterligare huvudvärk för Säpo, säger terrorexperten Magnus Ranstorp om fallet.

Varje år slår Säkerhetspolisen larm om personer som befinner sig i Sverige och som anses vara säkerhetshot. I det här fallet rör det sig om en man från Marocko som fick svenskt uppehållstillstånd 2005. Elva år senare, i mars 2016, slog Säpo larm om att mannen var en fara för landet och borde utvisas. Såväl Migrationsverket som senare Migrationsöverdomstolen gick på Säpos linje.

ANNONS

Risk för tortyr

Men mannen gick vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Han ansåg att han riskerar tortyr och fängelse i hemlandet sedan svenska myndigheter pekat ut honom som potentiell terrorist.

Regeringen tillbakavisade detta, och påpekade även att situationen för mänskliga rättigheter i Marocko förbättrats de senaste åren.

Europadomstolen konstaterar dock i sitt domslut att risken för tortyr och omänsklig behandling inte kan uteslutas. Sverige anses därmed ha kränkt artikel 3 i människorättskonventionen.

Mannen ska för tillfället befinna sig i Sverige, framgår av Europadomstolens utslag.

- Det här är ett jättedilemma säkerhetsmässigt, säger Magnus Ranstorp.

- Frågan är på vilket sätt svenska myndigheter ska förhålla sig till en sådan person som anses vara så pass farlig att han bör utvisas. De kan begära anmälningsplikt, men egentligen finns det inga alternativ här. Du blir inte av med dem.

Fallen ökar

Säkerhetshot som inte kan utvisas är ett problem i hela Europa, säger han. I Sverige har antalet fall där Säpo rekommenderar att neka uppehållstillstånd ökat de senaste åren. Men många blir ändå kvar, då de exempelvis riskerar dödstraff eller tortyr i sina hemländer. Exakt hur många de är vill Säpo inte berätta. Men Säpo-chefen Anders Thornberg har tidigare sagt att det "inte rör sig om hundratals".

ANNONS

- Säkerhetspolisen gör ju avvägningar varje dag av vem de ska satsa resurser på. De har tillräckligt mycket på sitt bord redan när det gäller volymen av personer som de är intresserade av, säger Ranstorp.

TT har sökt mannens advokat samt regeringen för en kommentar. Regeringen hänvisar till ett skriftligt uttalande i morgon.

Domar i Europadomstolen kan inte överklagas.

TT

Fakta: Säkerhetshot

Antalet flyktingar och migranter som bedöms utgöra en fara för Sverige har ökat kraftigt de senaste åren.

Under 2017 (tom november) anmälde Migrationsverket 961 potentiella säkerhetsärenden till Säpo. Det är rekord och kan jämföras med 739 under hela 2016, 461 under 2015 och 109 under 2014.

I de allra flesta fall handlar det om asylsökande, men det kan också vara andra som söker uppehållstillstånd i Sverige.

Parallellt har även antalet fall i vilka Säpo motsätter sig uppehållstillstånd ökat. 2017 skickade Säpo en så kallad erinran i 45 fall (tom november), vilket kan jämföras med 50 under hela 2016 och 29 året före det.

Källa: TT:s nyhetsarkiv

ANNONS