Pontus hjälteinsats räddade livet på Linns farmor

Linn Anderssons, 23, farmor Britt Andersson, 75, var med om en MC-olycka som kunde slutat riktigt illa. Till hennes undsättning kom studenter från skogsmästarprogrammet i Skinnskatteberg. Pontus Wickberg, 27, var en av dem som hjälpte till. – Om inte han hade agerat så snabbt så hade min farmor kunnat vara förlamad idag, säger Linn om hjälteinsatsen.

ANNONS
|

27-åriga Pontus Wickberg var precis på väg hem efter ett studiebesök med sin klass på skogsmästarprogrammet i onsdags. På grönsaksvägen mellan Österfärnebo och Horndal i Sandviken kommun, märkte han att en olycka hade skett. När Pontus gick ut från bilen såg han hur en man och en kvinna låg i diket intill en motorcykel. Medan några i klassen hämtade filtar och vatten, tänkte Pontus på sina utbildningar som han har gjort - som delvis handlade just om olyckor som kan inträffa vid hög hastighet - och som fokuserar främst på potentiella nackskador som kan uppstå. Han valde därför att stabilisera Britts huvud tills ambulansen kom - vilket kan ha räddat henne från en förlamning.

ANNONS

– Att en sådan liten grej kan ha så stor betydelse för någon känns riktigt bra. Då känns det som att man har bidragit med någonting, säger Pontus.

"Jag vart alldeles tårögd"

Efter hjälteinsatsen ville Britts barnbarn Linn Andersson veta vem som hade hjälpt hennes farmor. Hon gjorde en efterlysning på Facebook som fick över 5 000 delningar. Dagen efter när hon tittade i sin mejlkorg såg hon att ett meddelande från Pontus, som förklarade att det var honom hon sökte.

– Jag vart alldeles tårögd när jag såg att det hade nått fram. Läkarna har berättat om Pontus inte hade hjälpt henne att hålla still huvudet så hade hon varit förlamad idag. Vi alla är så himla tacksamma, han har ju på sätt och vis räddat livet på henne, säger Linn.

En något blygsam Pontus vill dock poängtera att hela klassen var med och hjälpte till.

– Vi alla agerade på något sätt och det är det viktiga. Att man gör vad man kan. Men eftersom jag ändå hade utbildning var det ganska självklart att jag fick hjälpa Britt, säger Pontus.

Känner en obeskrivlig tacksamhet

Att Pontus visste vad han skulle göra är Linn obeskrivligt tacksam över.

– Vad är oddsen att någon med utbildning är just där på en ganska öde väg? Att han vet om att han måste stabilisera huvudet är helt fantastiskt, menar Linn.

ANNONS

Efter omständigheterna mår Linns farmor och farfar bra. Dehar fått komma hem efter sin sjukhusvisit och nu hoppas allihop att Pontus vill träffa dem någon dag.

– Det är vår förhoppning att vi får träffa honom och tacka, det hade varit helt underbart, avslutar Linn.

ANNONS