Politikers son misshandlad av mobb

I lördags kväll blev den moderate riksdagsmannen Jörgen Anderssons 14-årige son misshandlad och dödshotad. Det var kulmen på flera års trakasserier mot sonen på grund av Anderssons politiska engagemang. Enligt Sveriges kommuner och landsting ökar hatet och hoten mot politiker och blir allt grövre

ANNONS
|

Redan för två år sedan bytte Jörgen Anderssons son skola på grund av trakasserierna och hans liv är fortfarande mycket begränsat. Han vågar inte gå ut i samhället och måste övervinna sin rädsla för att åka samma buss till skolan som sina plågoandar. Jörgen Andersson vet vilka de är, skriver Dagens Vimmerby.

- Samma barn som trakasserar honom brukar skrika glåpord efter mig, "jävla moderatsvin" och liknande, säger Jörgen Andersson till TT.

ANNONS

På lördagskvällen var det avslutningsfest på fritidsgården i Överum. Sonen hade två kompisar från en annan ort på besök, därför vågade han sig ut. När de passerade fritidsgården såg någon honom genom fönstret.

- De samlade ihop en mobb inne på fritidsgården och följde efter och slog ner honom.

Mobben ska ha bestått av tio, femton personer och deras budskap var att pojken inte ska visa sig i Överum. Nästa gång skulle de döda honom.

Föräldrarna ovetande

Jörgen Andersson sökte själv upp barnen och deras föräldrar efteråt.

- Barnen skyller ifrån sig och säger att det är min son som trakasserat dem. Föräldrarna var nog ganska ovetande, men i alla fall en bekräftade att det handlade om min politiska övertygelse.

Sonen klarade sig utan större fysiska men.

- Det stora problemet är det psykiska, hur han ska komma till skolan när han måste åka samma buss som dem.

ANNONS

Ger inte upp

Trakasserierna har inte fått honom att vilja ge upp sitt politiska engagemang. Tvärtom.

- Hela familjen är skärrad just nu. Men inte ens barnen har haft tanken på att ge upp engagemanget. Då funderar vi snarare på att flytta.

- Jag tycker att det här föranleder att man ska engagera sig ännu tydligare och ännu mer. Vi pratar ofta om tolerans på en väldigt abstrakt nivå, men diskrimineringen och fördomarna finns även i det lilla.

Misshandeln och hoten av Jörgen Anderssons son har polisanmälts.

Grövre hot

Lena Lindgren är projektledare för toppolitiker på Sveriges kommuner och landsting (SKL) och har undersökt hat, hot och våld mot förtroendevalda.

- Vi ser att hoten tenderar att bli grövre. Det ökade under hösten 2016, även om vi inte har några siffror än.

ANNONS

Många upplever att hat och hot på nätet ökat. För det mesta är det politikerna själva som drabbas och ytterst sällan deras familjer.

- De flesta politiker klarar väldigt mycket när det gäller dem själva, men när det gäller barnen brister det för de flesta.

Enligt en undersökning från BRÅ ser var femte förtroendevald hat och hot som en del av uppdraget.

- Många säger att de alltid måste vara förberedda, man kollar vem som går bakom en, tittar under bilen, ser sig om när man går in i en hiss.

TT

Fakta: Mordhot och brandattentat

Några av de hot och dåd som drabbat politiker i Sverige:

2013 blev en kommunpolitiker i skånska Örkelljunga mordhotad på telefon inför en debatt om nedläggning av en skola.

2013 hotade en person att kidnappa det moderata kommunalrådets barn om han lade ner en skola i Vänersborg.

2013 möttes den moderate riksdagsmannen Edward Riedl av texten "Edward Riedl ska dö! Ge han spö!" på en vägg.

2014 fick ett dussin riksdagspolitiker hemskickat en dvd. På filmen håller maskerade personer upp skyltar med bland annat texten "Vi hoppas att inget händer dig på vägen hem".

2014 dömdes en man till fängelse för att på sin hemsida ha hotat att skjuta ett kommunalråd i Västergötland med automatkarbin.

I mars 2015 fick kommunalrådet i Vänersborg ett handskrivet brev i brevlådan där det stod att hon skulle mördas.

2016 utsätts kommunstyrelsens ordförande i Skurup för ett brandattentat, vilket gör att han senare lämnar sin post.

Nästan hälften hotas

SKL gjorde 2016 en undersökning om hot i kommuner, landsting och regioner. 47 procent uppgav att det förekommit fall av hat, hot eller våld under 2015 och fram till juni 2016.

Enligt BRÅ:s undersökning om hatbrott 2015 ser var femte förtroendevald hat och hot som en del av uppdraget.

ANNONS