Hilda Henschel är engagerad i Unga feminister som nystartades 2013 - det politiska ungdomsförbund som växer mest.
Hilda Henschel är engagerad i Unga feminister som nystartades 2013 - det politiska ungdomsförbund som växer mest.

Politik lockar fler unga

ANNONS
|

Det började med att hon tryckte "gilla" på Unga Feministers Facebooksida för ungefär ett år sedan.

– Jag visste inte vad det var, utan det hette något med feminism och det lät viktigt och bra, säger Hilda Henschel som i dag är 16 år och aktiv i både Unga Feminister och Feministiskt initiativ i Göteborg.

Hon gick med i oktober förra året. I dag har hon svårt att formulera vad feminism faktiskt är för henne.

– Jag har lärt mig mycket mer nu och ser att det finns flera nivåer. Därför är det svårt att se det utifrån. Men det handlar om att ge makt till kvinnor så de kan göra sig själva kraftfulla.

ANNONS

Unga Feminister är Feministiskt initiativs ungdomsförbund och ett av de politiska ungdomsförbund som växt mest det senaste året. Inte förvånande med tanke på att de inte har funnits tidigare.

Däremot växer alltid alla politiska ungdomsförbund i storlek när det är val för att sedan minska.

Unga Pirater hade strax över 21 100 medlemmar till Europaparlamentsvalet 2009 jämfört med 3 200 medlemmar i dag.

Om unga går med i politiska ungdomsförbund eller inte har mer att göra med hur de olika partierna lyckas suga upp det stora engagemanget som redan finns där. Det säger Henrik Ekengren Oscarsson som är professor vid Göteborgs Universitet.

– Ungdomar vill gärna ha snabbt betalt för investerat engagemang, det är därför det är lätt att få med dem på manifestationer, facebook-uppror och marscher eftersom man då snabbt får reda på hur det går. Att sitta och traggla i en nämnd eller jobba långsiktigt politiskt är svårare att få ungdomar intresserade av, säger han.

Kan man se tendenser när det gäller engagemang i politiska ungdomsförbund och valdeltagande bland unga?

– Nej, inte direkt. Sist lyckades valdeltagandet gå upp till 80 procent bland unga. Det har ökat i flera valrörelser, och särskilt i större val, som i EU-parlamentsvalet 2009. Men antirasism spiller över på alla politiska ungdomsförbund, en del av dem visar ju plus-siffror för första gången på flera år. När det gäller Unga Feminister så växer de på grund av den antirasistiska retoriken, det syntes tydligt i samband med Europaparlamentsvalet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

ANNONS

Förra hösten var Hilda Henschel med och klädde statyerna i Göteborg i rosa kläder. Då sade olika talespersoner för Unga Feminister att det var ett sätt att uppmärksamma att den offentliga stadsbilden bestod mycket av män och att det var ett sätt att visa att Unga Feminister fanns.

Men Hilda Henschel tycker inte att deras aktioner bara är reklam.

– Även om folk inte håller med om att just den här aktionen var bra, så kommer de ändå att prata om varför vi gjorde den. Indirekt kommer de då att prata om feminism och det är dit jag tycker att vi ska komma.

De andra politiska ungdomsförbunden har ett jämnare flöde när det gäller medlemsantal, men de tenderar också att bli fler när det är valtider.

MUF är i dag det största ungdomsförbundet med strax över 12 500 medlemmar. Direkt efter valet pekade siffrorna nedåt för att nu vara tillbaks på samma nivåer som till förra valet.

Hilda Henschel tycker sig se att unga i dag bryr sig mer om politik än tidigare.

– Många unga i dag är intresserade av politik och jag blir snarare förvånad över att det inte är fler som är aktiva, eftersom alla har åsikter. Jag går i gymnasiet och bor fortfarande hemma så jag kan inte jobba mig till en förändring i samhället. Så för mig är det ett sätt att känna att jag har en koppling till resten av världen. Det handlar om att vara aktiv i stället för passiv. Att ge sig själv makt och kunna känna att man kan påverka, även om det är på en väldigt liten nivå, säger hon.

ANNONS

Om du fick genomföra en konkret förändring i Göteborg, vad skulle det vara då?

– Man ser ju alltid till sin egen närhet, men eftersom jag fortfarande går i skolan skulle jag vilja att man gjorde det till en tryggare plats med mindre fördomar. Att man fick in normkritisk pedagogik i undervisningen.

– Eller vänta, får man ändra sig? Att trycka ihop förorterna till centrum för att få en blandning av folk i hela staden. Det är min dröm för Göteborg.

FAKTA: Ungdomsförbundens tillväxt

Årlig skillnad i procentenheter i antalet medlemmar i ungdomsförbundens senaste mätningar.

Unga Feminister 1523,9

CUF118,5

SSU 118,3

MUF100,7

SDU100,0

KDU99,8

Grön Ungdom96,4

LUF85,5

Unga Pirater66,8

Källa: Respektive ungdomsförbund

Fotnot: Ung Vänster är inte med eftersom de inte har några siffror för det totala antalet medlemmar utan hänvisar till Ungdomsstyrelsens siffror för 2012.

ANNONS