Bilen som poliskvinnan sköt mot träffades med tre skott. Bild: Polisen / Fredrik Sandberg TT
Bilen som poliskvinnan sköt mot träffades med tre skott. Bild: Polisen / Fredrik Sandberg TT

Poliskvinna sköt oskyldig - åtalas

En kvinnlig polisen avfyrade flera skott mot en bil i södra Stockholm efter larm om en väpnad man på platsen. En av passagerarna skottskadades i benet, men inga vapen påträffades i bilen. Nu väntar rättegång. – Hon sköt tre skott och de träffade direkt in i bilen, säger chefsåklagaren Håkan Roswall.

ANNONS
|

Den 16 oktober förra året larmades polis om att en beväpnad man hade setts i Bagarmossen i södra Stockholm. En polispatrull fick syn på en bil med flera personer i, fattade misstankar och en biljakt följde. I en korsning i Enskededalen tog jakten slut, efter att bilen hade prejats av polisbilen.

Sköt varningsskott

Polisen närmade sig den kraschade bilen med dragna vapen. "Jag skjuter varningsskott därför att så som jag upplevde det så sitter han beväpnad i bilen", berättade den nu åtalade poliskvinnan i förhör.

"Tänk om man hade blivit skjuten i huvudet, hur skall man gå ut från bilen då?", har mannen, som träffades av en poliskula då han satt i en bil, i sin tur berättat under utredningen.

ANNONS

Mannen som satt i baksätet träffades i benet av ett skott. Enligt åtalet var skadan "inte att bedöma som ringa".

En annan man i bilen har vittnat om att en polis slog sönder en bilruta. "I två dagar har jag fått plocka glas från mina ögon och jag har haft svårt att se", sade han under utredningen.

Kan fällas för tjänstefel

Inget vapen hittades dock i bilen.

– Det visade sig att de i bilen inte hade något att göra med den man som skulle ha setts i Bagarmossen, säger Håkan Roswall.

Han vill inte gå in på detaljer kring åtalet mot kvinnan, som rör vållande till kroppsskada alternativt tjänstefel, men säger:

– Normalt sett är man i en nödvärnssituation när man avfyrar vapen och då har man rätt att försvara sig.

Kvinnan nekar till brott och rättegången är planerad att hållas i september.

– Hon jobbar fortfarande i yttre tjänst. Det görs en bedömning från fall till fall, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Tillfällen då polisen skjutit mot person eller fordon

2012:17

2013:13

2014: 25

2015: 17 (preliminär siffra)

Fakta: Polisen

ANNONS