Polishuset i Falun utrymt - granat hittad

Polishuset i Falun är utrymt efter att en granat har lämnats in i receptionen. Det är oklart hur länge polishuset kommer vara stängt. Bombgruppen är på väg från Stockholm

ANNONS
|

Det var på torsdagseftermiddagen vid 15.17-tiden som en granat ska ha lämnats ini receptionen på polishuset i Falun.

–Jag är lite på spänn. Man tar det på allvar när det hänt så mycket i världen. Men jag tror faktiskt att det kommer gå bra. Fast det är ändå lite läskligt eftersom det är så pass nära mitt jobb, säger Amelia Dorado.

Hon jobbar på ett museum som ligger 100 meter ifrån polishuset. Hon och kollegorna fick en chock nären annan kollega skickade ett sms om att man hittat en granat på polishuset.

–Så då sprang vi ut och tittade. Sen gick vi in och läste om det i tidningen, berättar Amelia.

ANNONS

Men polisen i Falun har läget under relativ kontroll. Nu inväntar man vidare direktioner.

–Det är en person som hittat en granat och klivit in på receptionen i Falun och lämnat in den. Då får vi stänga och spärra av och tillkalla bombgrupp tills vi vet hur vi ska hantera den. , sägerStefan Wickberg, pressinformatör i Region Bergslagen.

Inväntarbombgruppen

Polisens bombgrupp är kontaktad. Det är oklart hur lång tid det kommer ta att avgöra vad det rör sig om för slags föremål och hur lång tid det kommer ta innan polishuset öppnar igen.

– Det ärsvårt att avgöra. Det beror på om vi får veta att det här föremålet är farligt eller om det visar sig att det inte är farligt. I värsta fall måste bombgruppen komma hit från Stockholm för att ta hand om det här föremålet,menar Wickberg.

Hur bör man gå tillväga när man hittar något liknande?

–Vi är glada för att allmänheten förmedlar när de hittat ammunition men vi vill gärna komma ut och titta på sådant. Om man hittar sånt i skog och fastigheter så rör det inte, utan låt oss komma ut och titta. Man kan också skicka en bild så kan vi via fotografier avgöra om det är farligt eller inte,Stefan Wickberg, pressinformatör i Region Bergslagen.

ANNONS

Vid klockan 17 på torsdagseftermiddagen stod det klart att polisen i Falun måste få ett fysiskt besök av bombgruppen. Denna var vid samma tidpunkt på väg upp från Stockholm.

–Det är fortsatt avspärrat och vi väntar på bombgruppen nu. Däremot har vi slagit fast att den här granaten är ofarlig så länge man inte rör vid den, säger polisens presstalesman Stefan Wickberg.

Texten uppdateras.

ANNONS