Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

upplopp
Bild: Arkiv

Polisens frustration efter stenkastning i Västerås

Under måndagskvällen blev det enligt polisen oroligt i stadsdelen Bäckby i Västerås. Ungdomar kastade stenar mor poliser och privatpersoner. Flera omhändertogs men ingen är misstänkt. – Det är frustrerande, säger Mats Länn vid polisen i Västmanland.

Oroligheterna började med vid 22-tiden på måndagskvällen då två personer började kasta stenar mot en buss i linjetrafiken i området. De lyckades krossa en ruta krossade och polisen larmades till platsen. 

Då fortsatte ungdomarna att kasta stenar mot polisfordon och poliserna. Stenkastarna blev då fler. Polisen ryckte ut med flera enheter och även polishundar skickades till platsen för att stävja oroligheterna. 

– Som mest de runt femton stycken men det är svårt att säga. De springer iväg och splittras och sen börjar de kasta från en ny position, säger Mats Länn, kc-befäl vid policen i Västmanland. 

Privatpersoner drabbade

Flera privatpersoner hörde av sig till polisen och berättade att de hade utsatts för stenkastning. 

Det var först vid halvtvåtiden natten till tisdagen som polisen fick kontroll över situationen. Då hade flera personer omhändertagits och det uppgavs vara lugnt på platsen. 

– Totalt blev tre av våra bilar skadade och en glasruta på bussen, säger Mats Länn.

Oklart vem som kastat

Inga personer ska ha skadats i samband med oroligheterna. Händelsen rubriceras som försök till grov misshandel. Dock finns det ingen misstänkt eftersom man inte kan styrka vem som har kastat. 

– De är ofta maskerade och kastar från ett avstånd eller gömmer sig i buskage. Det är väldigt svårt att se vem som gör vad. Det är stora stenar de kastar, en dag kanske det leder till ett dödsfall. Det är frustrerande att man inte kan lagföra dem för något för att visa från samhällets sida att så här kan man inte göra och komma undan.  

 

Mest läst