Polisen varnar för sex-sms

I helgen har många svenskar mottagit sms med med uppmaningar om att besöka en sexsajt där "massor med kåta tjejer" utlovas. Nu varnar polisens nationella bedrägericentrum mottagare för att klicka på länkar i smsen.

ANNONS
|

Meddelandet som skickats ut till ett stort antal svenska mobiler under helgen ser ut att komma från olika sexdejtingsajter, med namn som "Sexmatch" och "Sexfling".

Smset börjar med "Hej! Vad gör du i helgen?", sedan fortsätter det med olika typer av löften för att få personen som mottagit smset att klicka på en länk.

Efter vad som sannolikt rör sig om ett massutskick varnar nupolisen för att klicka på länkarna i smsen, och menar att det är bäst att radera smsen på en gång, vilket SVTvar först med att skriva om.

– Det är väldigt många som jag jobbar med som har fått de här sms:erna. Det är mycket möjligt att det är ett stort utskick, det verkar ju så, säger Anna-Lena Tapper på Nationellt bedrägericentrum, till SVT Nyheter.

ANNONS

Kan vara ute efter kontouppgifter

På polisens nationella bedrägericentrum vet man i nuläget inte exakt vad dessa sms är, men utifrån tidigare erfarenheter så handlar det sannolikt om phishing, när människor utnyttjas för att lämna ut sina kontouppgifter och personuppgifter.

– Då det inte kommit in några polisanmälningar vet vi inte vad detta är ännu, säger Anna-Lena Tapper till SVT Nyheter.

Personerna som ligger bakom smsen har mest troligt fått tag i alla svenska telefonnummer från någon form av offentligt register, menar polisen.

– Det är bara fantasin som sätter gränser. Det är massor av offentliga uppgifter som finns i olika register, säger Anna-Lena Tapper till SVT Nyheter.

Om dessa typer av sms är lagliga eller inte vill Nationellt bedrägericentrum inte uttala sig om, skriver SVT Nyheter.

ANNONS