Polisen utreder sexhandel i massagesalonger

Polisen misstänker att sexhandel förekommer i över ett 40-tal thaimassagesalonger i Stockholmsregionen. Kvinnorna som utför de sexuella tjänsterna tros i många fall ha lockats till Sverige under falska premisser.

ANNONS
|

En 38-årig kvinna har häktats misstänkt för koppleri efter ett tillslag nyligen mot en massagesalong på Östermalm i Stockholm. En del av kvinnorna som arbetar där har i förhör sagt att de sålt sexuella tjänster i organiserad form, rapporterar Ekot.

- Vi misstänker att kvinnorna förutom att ge massage även säljer sexuella tjänster till män, säger Meelis Tüür vid polisens sektion mot internationell grov organiserad brottslighet till SR.

ANNONS

Jobbar med helheten

Polisens underrättelseenhet har under hösten kartlagt omkring 300 thaimassasalongers verksamhet i Stockholmsregionen, varav ett drygt 40-tal nu misstänks erbjuda sexuella tjänster.

- Kartläggningen är baserad på tips och anmälningar som har kommit in till oss, säger Marie Näslund, samverkanskoordinator för människohandels- och koppleriärenden vid Stockholmspolisen.

TT: Vilka åtgärder vidtar ni nu?

- Vi kan inte jobba med alla ställena på en gång, naturligtvis. Vi kommer att jobba upp ärenden som vi kan gå in på, där vi ser att det är misstankar om koppleri och människohandel.

- Vi kommer inte att jobba med enstaka sexköp på de här ställena, utan vi jobbar med helheten.

ANNONS

Vill inte stämpla

Den misstänkta människohandeln bygger på att kvinnor lockats till Sverige utan vetskap om vad som väntade dem.

- Då är det en form av människohandel. Man blir rekryterad till att jobba med en sak, sedan blir det en annan sak när man kommer, och man är i en beroendeställning till ägarna, säger Marie Näslund.

Hon är dock angelägen om att inte sätta en sexhandelsstämpel på hela thaimassagebranschen.

- Man ska inte tänka att alla de här thamassageställena har den här verksamheten. Likadant är inte alla män som går till de här ställena presumtiva sexköpare.

ANNONS