Polisen har extra kapacitet under valdagen för att kunna hantera vad man beskriver som svårare händelser, för att se till att inget stör valdagen.
Polisen har extra kapacitet under valdagen för att kunna hantera vad man beskriver som svårare händelser, för att se till att inget stör valdagen.

Polisen tar höjd för stökig valdag

Polisen tror att valdagen blir lugn – men är beredd på motsatsen.

ANNONS
|

Valrörelsen har varit ett test för polisens nya nationella organisation. Enligt Stefan Hector har den fungerat väl.

- Det har varit lättare att vara enhetliga och göra på samma sätt över hela Sverige. Det präglar allt vi gör, så även arbetet på valdagen, säger han.

Hittills har valrörelsen flutit på relativt bra, ur ett polisperspektiv. Från april och fram till förra veckan har 2026 brott anmälts, där det ofta har rört sig om skadegörelse på valaffischer. De valrelaterade anmälda brotten är omkring två promille av de totalt anmälda brotten under perioden, enligt polisen.

ANNONS

- Även om tonläget varit uppskruvat i valrörelsen, så har det i termer av anmälda brott – även med hänsyn till ordningsstörningar – varit klart färre jämfört med 2014.

Specialistpoliser sätts in

Polisen bedömer att valdagen kommer att flyta på lugnt, men tar också höjd för andra scenarior. Enligt Hector är man till exempel beredd på att snabbt kunna avvärja ett eventuellt bombhot mot en vallokal.

- Det är inte sannolikt att det inträffar, men om det inträffar så är vi beredda på att ta hand om det, säger han.

Hur många poliser som arbetar extra vill polisen inte uppge, men det rör sig om en "kraftsamling över hela riket".

- Det är både poliser i uniformerad yttre tjänst, och också olika specialistkompetenser som inte nödvändigtvis syns för allmänheten, som kommer att finnas på plats.

ANNONS

Förutom bombtekniker så kan det röra sig om andra kompetenser.

- Det kan vara spanare, människor med kapacitet att möta mer kvalificerade angripare, det kan vara polisflyg, säger han.

Att polisen är synlig vid vallokalen sänder också en viktig signal. Alla människor ska känna sig trygga med att gå och lägga sin röst. Men det måste vara en balans, enligt Stefan Hector.

- Vår närvaro ska vara trygghetsskapande, men den ska inte projicera kraft och makt. Det skulle kunna ge fel effekt om polisen stod utanför varje vallokals dörr, att här står en företrädare för staten när jag går in i min vallokal, säger han.

Långsiktigt arbete

Polisens arbete tar inte slut när vallokalerna stängt.

- Då fokuserar vi på de valvakor av nationell karaktär, där vi kan se en framtida statsledning, men vi har även tillsyn lokalt ute i landet och i kommunerna, säger Hector.

ANNONS

Inte ens när valdagen övergår i en ny dag är valarbetet är över för polisen. Ett osäkert parlamentariskt läge skulle kunna leda till ordningsstörningar och brott, enligt polisen.

- Vi kommer att arbeta fram till dess att vi har en framgångsrik regeringsbildning, även om det inte är sannolikt så har vi "omfallsplanering" till ett eventuellt omval. Det är inte slut bara för att vi har haft en valdag, säger Stefan Hector.

TT

Fakta: Så jobbar polisen på valdagen

Polisen har en nationell stab som följer och leder arbetet i sju regionala staber (en i varje polisregion). De regionala staberna leder polisens arbete i regionen. I varje region har poliser ute på gator och torg och i anslutning till vallokaler. Det finns också poliser med speciella kompetenser som kommer att vara i beredskap.

Polisen har gjort en analys av det mest troliga scenariot, som är att valdagen kommer att flyta på lugnt, men man har också tagit fram ett antal alternativa scenarior coh tagit höjd för sådana.

Källa: Polisen

ANNONS