Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Polisen tar fram vapen mot drönare

Den svenska polisen håller på att utveckla ett antidrönar- system för att kunna bekämpa olagliga drönare. Hotet kommer bland annat från främmande makter.

Johan Hasselmark, chef för brottsbekämpningsgruppen på Polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA), bekräftar att arbetet med att ta fram ett system för att bekämpa otillåtna drönare eller UAS (Unmanned Aerial Systems) pågår.

– Vi arbetar med att ta fram ett anti-UAS-system för polismyndigheten, men i övrigt kan jag inte gå in på några detaljer, säger han.

Liknande system finns redan på plats i flera andra länder. Det kan till exempel handla om så kallade jaktdrönare som kan fånga in och få ner andra obemannade farkoster eller system som stör ut elektronik.

Kan vara metod för främmande makter

Ett av de mest uppmärksammade försöken kommer från den nederländska polisen. Där finns dresserade örnar som kan användas för att plocka ner drönare.

Johan Hasselmark vill inte kommentera om några jaktdrönare finns inom polisen i dag, men konstaterar att hotet har ökat. Dels genom att drönaranvändningen i samhället blir mer utbredd och dels för att det kan vara en metod för främmande makter att inhämta information om Sverige.

Bland annat pekar han på Försvarsmaktens marina övning Swenex på östkusten förra året. Då gjorde drönare att vissa övningar fick avbrytas. Enligt DN fick den flygande, objudna gästen militära enheter att byta övningsammunitionen till skarp för att eventuellt skjuta ner farkosten.

Behov av antidrönarsystem

Flera liknande incidenter har även inträffat vid andra militärövningar. Hos polisen finns det därför ett behov av att få ett antidrönarsystem på plats, enligt Johan Hasselmark.

– Ja, det gör det absolut. Eftersom drönarna ökar i samhället och det finns olika intressen, allt från hobbyverksamhet till att främmande makter vill använda det och reka i andra länder, så måste vi också titta på möjligheterna att hantera det.

I februari i år fick polisen ett tillstånd från Länsstyrelsen i Stockholm att använda 20 kameror med zoomoptik som sitter monterade på drönare. Syftet är att ”öva inför terrorhändelser och annan grov brottslighet” och omfattar ett antal utvalda övningsområden runt om i Sverige.

Fler regioner ska dra nytta

Dessutom ska den verksamhet som tidigare gjorts på försök även integreras i polisens ordinarie verksamhet. Det handlar om fyra drönare. Ännu är det inte klart var i landet de ska placeras.

Många regioner har anmält intresse, enligt Johan Hasselmark.

– Vi började med fyra enheter och det gällde att lära sig hantera system och utbilda piloter. Nu kommer vi titta på hur vi kan växa med det här så att fler regioner kan dra nytta av tekniken.

Drönare - ställer krav på polisen

Användningen av drönare ställer nya krav på polisen, men samtidigt ger det också nya möjligheter. Redan i somras använde polisen drönare skarpt. Då handlade det om oroligheter och bilbränder i Malmö. Drönaren kunde då ge en översikt av området, även nattetid, som gjorde att polisen fick en bättre bild av läget. Samtidigt ger drönarna nya möjligheter även när det gäller kriminella ändamål.

– Genom den ökande användningen av drönare så är vår bedömning att det är ett framtida växande problem, med allt från kränkningar av den personliga integriteten, som ofredanden, till störningar av flygtrafiken och ytterst terrorverksamhet, som vi kan se exempel på från IS i Syrien. Där är det helt vanliga kommersiella drönare som använts för att släppa bomber och för rekognosering inför attentat.

De drönare som polisen använt är levererade av Saab och av modellen Aero Vironment Qube, en drönare som är speciellt anpassad för polisiärt bruk. I höstas begärde polisen att även få tillstånd att flyga med en enklare typ av drönare, DJI Phantom 4, en modell som ofta används i privat bruk.

Fakta: Hotet från ovan

Under flera olika militärövningar har drönare siktats i närheten. Under Swenex förra året var drönare så närgångna att vissa övningar fick avbrytas.
När Donald Trump installerades som president i USA så identifierades just drönare som ett av de största säkerhetshoten vid ceremonin.
Det finns även exempel på incidenter kring fängelser i Sverige där drönare använts på olika sätt. I andra länder finns det bekräftade exempel på att drönare använts för att släppa droger till fångar.
Drönare är ett enkelt och billigt metod för terrororganisationer, som IS, att göra saker som tidigare krävde bemannade farkoster och flygplatser att utgå från.

Mest läst