Polisen sköt ihjäl man - backar om uppgifterna

Polisen uppgav att en man hade skjuten mot polisen varför man sköt honom till döds i Bagarmossen, Stockholm, den 22 juni. Nu tar polisen tillbaka påståendet i ett meddelande på sin egen hemsida. – Jag tycker att det är mycket allvarligt, säger Helena Östman som är kommunikationschef på Stockholmspolisen.

ANNONS
|

22 juni sa polisen så här till allmänheten angående dödsskjutningen:

– Den mannen avvek i en bil som en polispatrull får syn på och stoppar på Sockenvägen. Föraren kliver ur och skjuter mot patrullen, som besvarar elden. Gärningsmannen är skjuten, saMikael Pettersson vid Stockholmspolisen till TT.

Pettersson saatt han inte visstehur många skott totalt som mannen och poliserna avlossade.

–Man har hittat fyra skotthål i vindrutan på polisbilen,saPettersson.

– Inga poliser är fysiskt skadade och brottet rubriceras som försök till mord, fortsattehan.

Polisen backar helt från initiala uppgifterna

Nu backar polisen helt från det man tidigare angivit som den officiella versionen av händelseförloppet.

"Den initiala informationen som polismyndigheten gav i anslutning till att en man sköts till döds av polisen i Bagarmossen den 22 juni var inte korrekt.

ANNONS

Mannen hade inte avlossat något skott mot polisen, vilket vi uppgav i media och på polisens webbplats.

Vi beklagar den felaktiga uppgiften och dröjsmålet med att rätta den.

Utredningen av händelsen leds av särskilda åklagarkammaren. Inga ytterligare kommentarer ges om den pågående utredningen.", skriver polisen på sin hemsida.

"Olyckligt missförstånd internt"

Helena Östman ärkommunikationschef på Stockholmspolisen.

– Jag kan inte kommentera utredningen utan enbart kommunikationen.Den 22 juni gav vi felaktig information om att en man avlossat skott mot polisen.Det stämmer inte och det är beklagligt, säger hon i dag.

Hur har det kunnat bli så här?

–Det var ett olyckligt missförstånd internt.

Hur då?

– Jag kan inte gå in närmare på hur men idet här fallet kan anhöriga ta mycket illa vid sig och det beklagar vi.

Anledningen till att det har tagit över en månad för polisen att rätta sitt ursprungliga fel beror på förundersökningssekretess, enligt Östman.

– Så fort vi fick klartecken från särskilda utredningar i förmiddag så kunde vi göra rättelsen, säger hon.

Ska "se över rutinerna"

Kommunikationschefen förklarar vidare att polisens information alltid skavara saklig och korrekt men att det på grund av krav på snabbhet från allmänheten och från media ibland "kan bli fel".

– I det här fallet var det ett missförstånd och väldigt snabb information.Det här är en avvägning som vi ser det.Ska vi vara så snabba att felaktig information kan ges ut, undrar Östman.

ANNONS

– Om de två motsatserna, vara snabba och korrekta, inte kan mötas så måste vi välja att vara korrekta.

Kan man inte vara snabb och korrekt?

– Jo, men vi måste så långt som möjligt förhindra att felaktig information når ut.Vi avser att vidta åtgärder och se över våra rutiner.

Hur då?

– Vi kommer att se över våra rutiner.

Uppgiften om att den ihjälskjutne mannen hade avfyrat skott mot polisen är en generell uppgift där svaret kan vara ja eller nej. Hur kan ni ha gått ut med specifik information som att "Man har hittat fyra skotthål i vindrutan på polisbilen" om det rör sig om en intern kommunikationsmiss?

–Det där är uppgifter som ingår i utredningen som jag inte kan kommentera.

Fakta: Dödande polisskott senaste åren

Under 2000-talet har i snitt en person om året skjutits ihjäl av polisen, men de senaste åren har antalet ökat. Förra året noterades två fall, 2014 inträffade tre dödsskjutningar och 2012 var det fyra personer som sköts ihjäl av polis. Här är de senaste fallen:

Maj 2016: En man i 40-årsåldern som misstänktes för två mordförsök sköts ihjäl av polisen när han skulle gripas i Uppsala. En polis knivskars i axeln i samband med insatsen.

Oktober 2015, Trollhättan: En 21-årig svärdbeväpnad man går in på en skola och hugger ner flera personer. 21-åringen dör när polisen skjuter honom i bröstkorgen.

Januari 2015, Gällstad, Ulricehamn: En man i 35-årsåldern fortsätter en knivattack på en kvinna trots att polis anlänt. Pepparsprej och batongslag hjälper inte. Mannen skjuts i buken. Han dör på sjukhus.

Juni 2014, Alafors, Ale: Efter larm om skottlossning angrips polis av två män med tillhyggen. Efter flera varningsskott skjuts en yxbeväpnad 41-åring och dör.

April 2014, Uppsala: En 34-årig man, misstänkt för kvinnomisshandel, släpps ur arresten, åker till släktingar och hotar dem. När polis kommer rusar han mot dem med två höjda knivar. Efter ett varningskott skjuts mannen i benet, går ner på knä och ska sprayas med pepparspray men hoppar upp med höjd kniv. Han skjuts då i huvudet.

Mars 2014, Partille: En 65-årig kniv- och spjutbeväpnad man ska gripas i sin lägenhet. Där går han till attack mot poliserna och skjuts.

November 2013, Hagfors: En man på ett flyktingboende uppträder aggressivt och slår en annan man i huvudet. När polis anländer springer han mot dem med höjd kniv. Två skott avlossas och mannen dör.

Juli 2013, Varberg: En psykiskt sjuk 24-årig har knivdödat en äldre kvinna och skadat två. Han påträffas av polis, vägrar släppa kniven och går mot polismännen. Den närmast stående avlossar flera skott. Mannen dör på sjukhus.

Maj 2013, Husby, Stockholm: En 69-årig knivbeväpnad man uppfattas som ett hot mot hustrun. Piketpolis går in i parets lägenhet. De använder pepparspray, distraktionsgranater och skjuter i golvet för att mannen ska släppa kniven. När han rör sig mot poliserna skjuts han från några meters håll i huvudet.

Januari 2013, Södertälje: Vid ett rån riktar en av rånarna ett automatvapen — som senare visar sig vara falskt — mot polis som då skjuter. Mannen träffas i huvudet och avlider på sjukhus.

Källa: Polisen

ANNONS