Polisen i Göteborg skriver på sin Facebook-sida att de stött på en bältesadapter. Adaptern är en liten pryl som sätts i bälteslåset. Det leder till att bilens varningsljud tystnar.
Polisen i Göteborg skriver på sin Facebook-sida att de stött på en bältesadapter. Adaptern är en liten pryl som sätts i bälteslåset. Det leder till att bilens varningsljud tystnar.

Polisen rasar mot nya bältesfusket

Rutinkontrollen av fordonet gjorde polisen förvånad. För vad man fann var en pryl som stoppas i bälteslåset för att slippa varningsljudet när man inte tagit på sig bältet.

ANNONS
|

Det var i helgen som polisen vid en rutinkontroll stoppade en bil där föraren inte använde bilbälte. I stället satt en adapter i bälteslåset. "På riktigt?!", skriver polisen i Göteborg på sin Facebook-sida.

Adaptern säljs på nätet. En nätbutik skriver: "Är du trött på varningsljudet ifrån bilen om säkerhetsbälte? i så fall har du lösningen här, montera denna till säkerhetsbältet så får du tyst på bilen. Adaptern kan även användas som kapsylöppnare."

- Jag tycker det jättedumt, det borde inte få förekomma. Man har inte förstått varför vi har bältet i våra bilar, säger Agneta Berlin, nationell projektledare för mätprojektet bälte på NTF.

ANNONS

- Jag har svårt att förstå, varför man gör sig mödan med att köpa en sådan pryl när det är så lätt att sätta på sig bältet på riktigt?

Bältesfusket kan bli dyrt

Att strunta i bilbältet och i stället använda en adapter av det här slaget kan bli dyrt.

- Att köra bil utan bälte kostar 1500 kronor. Det är 1500 kronor för att du ska vara tuff och inte ha bälte, säger Hans Lippens.

Men det kanske inte stannar där.

- Vi tar prylen i beslag. Och så visar vi den för åklagare, så den kan förverkas, säger Hans Lippens.

- Och man skulle kunna tänka sig att en åklagare vill gå vidare. Här har man inte glömt att ta på sig bältet, här är det fråga om uppsåt. Och då skulle en åklagare kunna ta det till domstol och för att få dagsböter på det. Då kan det bli ett antal tusenlappar i böter.

Tystar larm "när bilen står stilla"

En av dem som via sin webbutik säljer adaptern är Tortumlu Mesut i Hässelby.

- Vi säljer grejen inte för att folk inte ska ha på sig bältet. Utan för att man ska få tyst på larmet om man sitter på sätet när bilen står stilla, säger han.

ANNONS

- Vi har kollat att de inte är olagliga. Och vi skriver på hemsidan att det fortfarande är lagkrav på att ha på sig bälte vid färd.

Trafikverket skriver om bruket av bilbälte på sin hemsida och konstaterar att: "I runda tal räknar man med att risken för en svår eller dödlig skada fördubblas om man inte använder bilbälte."

Fakta: Bältesanvändning

NTF mäter bältesanvändning i Sverige (framsäte, personbil i tätort):

Riksgenomsnitt: 94% (2016)

Högst användning: Halland 99%

Lägst användning: Kalmar 85%

ANNONS