Metoo-rörelsen har fått många kvinnor att vittna om sexuella övergrepp.
Metoo-rörelsen har fått många kvinnor att vittna om sexuella övergrepp.

Polisen om #metoo: Därför bör brotten anmälas

Vittnesmålen om övergrepp och sexism i alla delar av samhället avlöser varandra när tusentals kvinnor skriver under #metoo-upprop om att de har fått nog. Polisen ser helst att alla sexuella övergrepp polisanmäls. Experten Emma Ramstedt förklarar varför och berättar hur det går till.

ANNONS
|

• Hur gör man för att anmäla ett sexualbrott om man blivit utsatt för det?

- Är det så att det rör ett brott som inte är akut eller i närtid kan man antingen ringa till polisen eller gå in till polisstationen och göra en polisanmälan, säger Emma Ramstedt, verksamhetsutvecklare vid polisens utvecklingscentrum i region Väst.

ANNONS

- Vår hållning är alltid att man ska göra en polisanmälan. Gör man det har vi ökade möjligheter att identifiera hur utbrett problemet är, om det är en återfallsförbrytare som man kan hindra, både från fortsatt utsatthet mot en själv och mot andra. Den här rädslan man kan känna kan inte vi ta bort, men vi gör det vi kan för att ändå inge den trygghet som krävs.

- Inte om det är du själv som är målsägande.

- Absolut. Det går jättebra.

- Det finns ingen gräns när tiden för anmälan går ut. Men allteftersom tiden går blir bevissäkringsmöjligheterna färre. Det blir svårare för oss att utreda brottet ju längre tiden går.

ANNONS

- Det kommer inte att utredas då, men jag kan inte säga att det inte är intressant. Det kan finnas ett intresse för att se vidare omfattning av ett brott. Är det en gärningsperson som begått flera brott och fortsatt sin brottsliga bana så kan det ligga till grund för fortsatta spaningsmöjligheter.

- Vi kommer att hålla förhör med personen för att kunna ta ställning till om en förundersökningsledare ska kunna göra en bedömning om det är något vi fortsatt ska utreda. Eller finns det anledningar som gör att vi inte kan fortsätta utreda, då kan det läggas ner. Om beslutet är att vi fortsätter kommer vi att plocka in övrig bevisning.

- Polisen vill att alla som blivit utsatta för brott anmäler det för att vi ska förstå omfattningen av problemet. Det kan finnas modus hos återfallsförbrytare som vi kan upptäcka genom att det finns anmälningar. Så det finns ett värde utifrån ett större perspektiv än det enskilda. Jag tycker alltid att man ska anmäla, även om det känns som att det inte kommer att utredas. Låt oss göra bedömningen. Anmäler du inte kommer det aldrig att kunna utredas.

ANNONS

- Brott i den här kategorin hamnar under allmänt åtal. Det innebär att du som målsägande har rätt att inte delta, men du kan inte själv välja att förundersökningen ska läggas ner. Det är åklagaren som fattar det beslutet. Du kan ta ställning till att inte vilja delta, men det är olyckligt. Har vi målsägande med oss har vi otroligt mycket bättre förutsättningar att kunna driva ett ärende till åtal.

TT

Fakta: Sexualbrott

Sexualbrott innefattar allt från juridiskt lindrigare händelser som blottning till mycket allvarliga brott som våldtäkt.

I fjol anmäldes 20300 sexualbrott. 6720 rubricerades som våldtäkt.

Allt fler uppger att de blivit utsatta för sexualbrott de senaste åren. I den Nationella trygghetsundersökningen uppger 2,4 procent av befolkningen (16–79 år) att de utsattes under 2016. Det motsvarar cirka 181000 personer och är en ökning jämfört med 2015, då 1,7 procent uppgav att de blivit utsatta för sexualbrott.

Under åren 2005–2012 sade sig cirka 1 procent ha drabbats.

Betydligt fler kvinnor än män har blivit utsatta för sexualbrott. 4,1 procent av kvinnorna och 0,6 procent av männen uppger att de blev utsatta under 2016.

Kvinnor i åldern 16–24 år är den grupp som är mest utsatt (14 procent under 2016).

Källa: Brottsförebyggande rådet (Brå)

ANNONS