Erik Nord.
Erik Nord.

Polisen: Nej till prostitutionsgrupp i Göteborg

Nej. Erik Nord, polischef för Storgöteborg, ser inte någon prostitutionsgrupp i sikte. Detta trots att alla med kunskap i ämnet verkar vara överens om att det behövs för att kunna komma åt brotten.

ANNONS
|

Erik Nord håller med om resonemanget. Med en frekvent och tydlig insats skulle polisen kunna komma långt mycket längre i arbetet mot brott som rör sexhandeln. Det visar inte minst Stockholms satsning på en grupp som enbart jobbar mot prostitution.

2008 anmäldes 77 brott mot sexköpslagen i Stockholm. Året efter när prostitutionsgruppen startade var anmälningarna 170. Från 2009 till och med 2015 anmäldes nästan 3 000 sexköpare i Stockholm, medan motsvarande siffra för Göteborg är knappt 1 000.

2011 hade polisen i Göteborg ett långt mer aktivt arbete mot prostitutionen och 265 sexköpare anmäldes. Men sedan dalar statistiken. Förra året anmäldes 67 sexköpare.

ANNONS

– Vi har varit tvungna att prioritera arbetet mot kriminella gäng och skjutningar här, säger Erik Nord. I och för sig skulle det vara angeläget med en grupp som arbetade mot prostitution och jag får ganska ofta höra att vi borde ha en sådan. Men jag ser inte att det kommer att kunna bli aktuellt inom en överskådlig framtid.

Han pekar på att det finns en grupp poliser i Göteborg som jobbar mot människohandel, men de har flera olika typer av brott på sitt bord och ska täcka ett stort geografiskt område.

– Polisen i city gör insatser mot gatuprostitutionen då och då. Men vi har mycket annat. Ibland handlar det om narkotika. Eller spritbussar och de som langar alkohol till unga.

"Övertro"

Erik Nord räknar upp flera andra områden som i och för sig skulle kunna tjäna på att ha särskilda grupper. Men samtidigt anser han att det emellanåt finns en övertro på att det skulle vara lösningen.

– Men jag har respekt för att man anser att det krävs kontinuitet och där har vi brustit.

Droger, vapen och prostitution är de tre största marknaderna för grov kriminalitet. Genom att fokusera mer mot sexhandeln skulle ni kunna komma åt grövre brott?

ANNONS

– Nästan allt inom det kriminella hör ihop. Även trafikförseelser. Trafikövervakningar kan leda till att vi kan börja nysta i något större.

Men här handlar det om utsatta, ofta unga, kvinnor som far illa?

– Jo, men där räcker det inte med våra insatser. När polisen nystade upp den stora härvan med människohandel och prostitution för några år sedan dök flera av de prostituerade, som varit utsatta, upp igen. Det behövs mer långsiktigt arbete än de vi kan ge för att hjälpa dem.

Straffet för brott mot sexköpslagen är böter eller fängelse i högst ett år. I de allra flesta, om inte alla, fall leder det till dagsböter. Erik Nord menar att straffvärdet också har betydelse i hur de kan prioritera vad man lägger ned resurser på.

– Men vi hade det uppe på ett möte i måndags. Vi behöver ta ett nytt tag och göra en temperaturmätning av hur det ser med prostitutionen i stan.

Fakta: Anmälda sexköp

Antal anmälningar av brott mot sexköpslagen från 2009 till 2015:

Hela landet: 4 619

Stockholm: 2 922

Göteborg: 904

Eftersom brottet är ett så kallat spaningsbrott antas mörkertalet vara mycket stort.

Källa: BRÅ

ANNONS