Polisen: "Morden var planerade"

ANNONS
|

Trippelmordet i Härnösand var planerat, uppger polisen. Den gripne 21-åringen hade bestämt sig för att ta livet av sina halvsyskon och deras pappa.

Polisen har nu en god bild av vad som ligger bakom det tragiska familjedramat i tisdags då två syskon, 12 och 15 år gamla, och deras pappa hittades mördade.

-Morden var planerade, säger Börje Öhman, polisens informationschef till TT.

Han vill inte gå närmare in på hur eller hur länge morden planerats. Men han uppger att 21-åringen även planerat mordet på sina halvsyskons pappa.

Polisen vill inte heller avslöja vilket eller vilka vapen som använts.

-Men det handlar inte om skjutvapen och det rör sig om grovt våld, säger han.

Har rätt person

Den 21-årige mannen greps i Umeå när han försökte fly utomlands på ett fraktfartyg. Mannen, som erkänt, redovisade i det första förhöret sitt motiv. Det finns "inom familjebilden", uppger polisen. 21-åringens advokat Fredrik Lindberg säger till Svenska Dagbladet att svartsjuka kan vara en del av motivbilden.

ANNONS

-Men det är mer komplicerat än så och hittills har det bara varit ett enda, kort, inledande förhör, säger han.

Den tekniska undersökningen ger tillsammans med mannens egen berättelse en god bild av vad som hände när morden begicks enligt polisen.

-Inga ytterligare förhör är inplanerade före häktningen. Vi har fått det vi behöver och vet ganska bra hur det hela gått till. Bevisläget är mycket bra och vi är helt säkra på att vi har fått rätt person, säger Börje Öhman.

"Saknar empati"

Enligt polisen finns "en sjukdomsbild med som innebär att mannen bland annat saknar empati".

-Man är ju inte frisk när man begår ett sådant här brott, säger Börje Öhman.

Både mamman och de två män som tidigare suttit anhållna uppges må mycket dåligt.

-Hur mamman mår behöver man väl inte ens gå in på. Med två barn som mördats av ett tredje, säger Börje Öhman.

21-åringen kommer att begäras häktad under fredagsförmiddagen och häktningsförhandlingarna kommer att hållas senare samma dag.

ANNONS