Mångfaldsparaden passerar en NMR-manifestation under politikerveckan i Almedalen.
Mångfaldsparaden passerar en NMR-manifestation under politikerveckan i Almedalen.

Polisen kritiseras för slapphet mot NMR

Polisen får från flera håll utstå kritik för vad vissa menar är slapphet mot nazisterna i Almedalen. Artur Ringart, med judisk börd, tycker att polisen borde testa grundlagsskyddets gränser. Men polisen anser inte att de borde ha ingripit mer.

ANNONS
|

Nazistiska organisationen NMR har vrålat på Centerledaren Annie Lööfs tal, de har med sin blotta närvaro skrämt människor så att de inte vågat delta i seminarier, minst en person ur NMR misstänks för misshandel av en person och sitter anhållen.

- De är här för att de vill riva demokratins murar, de har absolut ingenting här att göra. Våldsbejakande och icke demokratiska organisationer har inget här att göra, säger den välkände radio- och tv-journalisten Artur Ringart till TT.

ANNONS

Hans pappa Jacob Ringart satt i förintelselägret Auschwitz. Pappan överlevde men Jacob Ringarts föräldrar mördades av nazister.

Skrämde iväg folk

Artur Ringart fick under ett seminarium om kontanthantering tillsammans med bland annat pensionärsorganisationen PRO påhälsning av NMR.

- Jag såg aldrig att det var nazister som kom in, utan bara några i vita pikétröjor. Jag kan garantera att de inte är intresserade av kontanter och äldrefrågor. När de stod där så var det några som lämnade för de blev rädda och några som inte vågade komma in. Och då ställer jag mig frågan, ska det vara så?

Han är starkt kritisk till att polisen inte agerat mer mot nazisterna.

- Polisen borde testa vad grundlagsskyddet innebär, det vill säga plocka in dem, bestraffa dem när de begår brott. Gå inte omkring och var passiv. Om någon buar när Annie Lööf talar och stör talet, agera och ta bort bråkmakarna!

ANNONS

- Det är dags att se vad juridiken tillåter. Vad lagarna ger utrymme för, säger Artur Ringart.

"Kris tystade dem"

Under Annie Lööfs tal kom en grupp med nazister i vita pikétröjor och ställde sig bland publiken. Då klev organisationen Kris, Kriminellas revansch i samhället, in och ställde sig runt nazisterna för att folk skulle känna sig trygga.

- Jag gillade Kris, det var ju de som fick tyst på dem när Annie Lööf talade. Jag tycker att det där borde polisen ha gjort, jag fattar inte att de inte gjorde något, säger Artur Ringart.

Han tycker att gränsen för nazisterna går vid när de är hotfulla och gör att folk inte vågar vara kvar, likt RFSL ungdom som åkt hem efter att NMR fått tillstånd att placera ett bokbord vid deras lokaler.

Men polisen anser inte att de borde ha ingripit ytterligare, enligt Tomas Granlund, yttre förundersökningsledare i Almedalen.

ANNONS

- Sammantaget räcker det inte för att trumfa vår grundlag som säger att man får ha allmänna sammankomster så länge det inte är allvarlig fara för de närvarande, eller avsevärda störningar av trafiken, eller svårare oordning på platsen. Det är det som vi på polisen har att rätta oss efter.

Kan inte bussa iväg dem

Han medger dock att det är problematiskt när vissa känner sig hotade och därigenom tystas.

- Det som är bekymret här är att allmänheten uppfattar motdemonstranter inom vissa läger som farliga utan att de andra har gjort någonting. Det är det som är svårigheten för polisen, för vi kan inte ingripa mot att man tycker att Kalle, Anders och Sven är farliga.

- Det problemet har vi rent allmänt i samhället, med förtäckta hot mot kriminella gäng. Polisen kan bara ingripa mot det som är brottsligt, eller ordningsstörningar. Att man bara kommer till en plats, fäller ut en banderoll som inte innehåller några straffbara uttryck, det är ju ingen störning i den bemärkelsen.

ANNONS

En fråga som ställts är om polisen kan bussa bort nazisterna enligt polislagens paragraf 13, som tillämpas vid exempelvis högriskmatcher i fotboll. Men den paragrafen gäller inte för allmänna sammankomster, säger Tomas Granlund.

TT

Fakta: Polislagen paragraf 13

Polislagen paragraf 13a: "Om någon genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna, får en polisman, när det är nödvändigt för att ordningen skall kunna upprätthållas, avvisa eller avlägsna honom från visst område eller utrymme. Detsamma gäller om en sådan åtgärd behövs för att en straffbelagd handling skall kunna avvärjas."

Lagtexten har flera delparagrafer. Där står vidare med hänvisning till ovanstående:

"Om en åtgärd enligt första stycket är otillräcklig för att ordningen ska kunna upprätthållas får deltagarna i folksamlingen avlägsnas längre bort från området eller utrymmet än vad som får ske enligt det stycket (utvidgat avlägsnande). Ett utvidgat avlägsnande får inte verkställas på ett sådant sätt att rörelsefriheten för deltagarna inskränks längre tid än två timmar."

Källa: Polislag (1984:387)

ANNONS