Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/9

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Polisen: "Ge er inte ut på vägarna"

  SMHI har utfärdat en klass 2 varning för flera delar av Norrlandskusten. Polisen varnar för att ge sig ut på vägarna även i dag - vattnet är betydligt högre än vanligt.

  I natt uppmättes en rekordvåg i Östersjön som slutade på drygt 1,2 meter över medelvattenståndet. En klass 2 varning har därefter utfärdats av SMHI och risken finns  nu att kustvägar och hamnar översvämmas.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Samtidigt ligger det fortfarande kvar en klass 2 varning för snöfall över kusten i Västerbottens län och Västernorrlands län. Fram till i morgon kväll väntas det komma upp till tre decimeter snö.

  - Det blåser just nu kraftigt i samband med att det snöar och det kan blåsa upp stora drivor på vägen, säger Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI.

  "Blir blåsigt även i dag"

  Även väderinstitutet Foreca berättar om klass 2-varningen.

  - Lågtrycket svepte över Götaland i går och är på väg upp där det väntas bli snöfall. Man varnar framförallt för Ångermanlund och Västerbottens län där det kan bli mellan 20 till 30 centimeter i kombination med en frisk sydostlig vind. Och vattenståndet steg i Bottenviken, Norra kvarken och norra Bottenhavet. Snöfallet kommer att ligga kvar runt 24 timmar och vinden avtar i eftermiddag, säger Maria Jönsson, meteorolog vid Foreca.

  Även en klass 1-varning för Norrbottens kustland är utfärdad, där det väntas en mindre snömängd och risk för en sydostlig vind.

  Skagerack och Kattegatt har en klass 1-varning utfärdad också, då det väntas högt vattenstånd.

  - Det väntas sjunka till kvällen. Men det kommer att vara blåsigt i dag med en tidvis frisk vind på 20 till 23 m/s vid kusten.

  Även Trafikverket varnar för moddsträngar och översvämning i delar av Sverige. I de sydliga delarna av Sverige varnar det för halka på flera vägar.

  LÄS MER: Nu drar stormen in över Sverige

  Flera olyckor

  Polisen i Västerbotten varnade vid midnatt bilister för att ge sig ut på vägarna. Flera olyckor har inträffat.

  På torsdagsmorgonen uppger polisen i region Syd att flera trafikolyckor har inträffat i regionen.

  - Det ska vara rätt så halt och kallt i framförallt Kalmar län, så det har varit ett par olyckor under morgonen redan, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisen i region Syd.

  Under gårdagen inträffade flertalet trafikolyckor i Sverige.

  SMHI utfärdade tidigt en klass 2-varning för Hallands län, Sjuhäradsbygden och västra delarna av Jönköpings och Kronobergs län. I de områdena väntades det komma 10–15 centimeter blötsnö, vilket i kombination med kraftig vind befarades skapa till snödrev och mycket dålig sikt. 

  Under onsdagen varnade väderinstituten för stormbyar upp till 27 m/s.

  Strax innan klockan 14 på onsdagseftermiddagen så välte en cementbil längs Kornhallsleden mellan Säve och Kornhalls färja. Chauffören ska ha klarat sig undan välbehållen och enligt honom själv berodde olyckan på att delar av vägen vek sig, vilket i sin tur resulterade i att lastbilen välte. 

  Bara en timme efteråt körde en lastbil in i ett mitträcke vid riksväg 40 utanför Borås.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.