Polisen efter sprängdåd: "Vi backar aldrig"

Lyckat polisarbete i området kan vara orsaken till sprängdådet mot polishuset i Helsingborg, resonerar områdespolischefen Patric Heimbrand. Sprängningen beskrivs som ett allvarligt angrepp på samhället.

ANNONS
|

Glaspartierna i entrén har rasat helt och mängder av fönsterrutor har krossats, men ingen person är fysiskt skadad. Vårdcentralen mitt emot håller stängt för dagen, även deras lokaler har skadats.

Larmet om en mycket kraftig smäll kom till polisen vid midnatt.

- Det är rimligt att tro att detta är en följd av det goda polisarbete vi utför. Vi arbetar i grovt kriminella miljöer och det skapar irritation hos dem vi arbetar mot, säger Patric Heimbrand.

ANNONS

Carina Persson är chef för polisens region Syd. Hon har talat med rikspolischefen och statsministern om händelsen.

- Jag känner mig trygg i att vi kommer att få det stöd vi behöver ha för att klara av det fortsatta arbetet, säger Persson.

Angrepp mot polisen

Hon beskriver nattens sprängning som ett mycket allvarligt angrepp mot samhället.

- En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan alla människors säkerhet, säger också rikspolischef Dan Eliasson till TT.

Lokalpolisområdeschefen Sven Holgersson ser det som ett angrepp mot polisanställda i Helsingborg.

- Nu bedriver vi trygghetsskapande åtgärder bland invånarna i Helsingborg. Helsingborgs stad står bakom oss och erbjuder oss lokaler, säger han.

ANNONS

Fönsterrutor på byggnaden mittemot polishuset, där bland annat en vårdcentral har sina lokaler, förstördes av tryckvågen. Drygt 200 patienter fick ombokas.

- Det kändes lite overkligt. Jag tog beslut om att stänga verksamheten i morse, eftersom vi inte visste hur skadad byggnaden var eller om vi kunde vistas i den utan risker, säger Rustan Schlüter, verksamhetschef på Berga läkarhus.

Eventuella kopplingar till tidigare sprängdåd vill polisen inte uttala sig om och ingen misstänkt har gripits.

- Det är för tidigt att dra några sådana slutsatser nu, säger Carina Persson.

Ännu är det oklart vad det är som har exploderat i Helsingborg. Bombtekniker har undersökt området och övriga tekniker fortsätter sitt arbete. Polisen kommer även att gå igenom övervakningskameror som finns i området.

- Vi har sprängningar runt om i området, både i Malmö, Landskrona och Helsingborg, detta var kraftigare än så, säger Sven Holgersson.

ANNONS

Stärkt bevakning

Sprängdådet gör att polisen förstärkt sin bevakning utanför Rättscentrum i Malmö, där det detonerade en kraftig sprängladdning vid Malmö tingsrätts entré i november 2014. Morgonen efter dådet i Helsingbog stod polis med förstärkningsvapen utanför.

Samtidigt gick Helsingborgspolisen tidigt ut med information om att verksamheten fortsätter trots detonationen. Utanför polishuset står provisoriska mottagningscentraler, i form av husbilar, och polisens volontärer är på plats.

Under rubriken "Vi backar aldrig för kriminella!" skriver Helsingborgspolisen på sin hemsida att arbetet på polishuset fortsätter trots detonationen.

- Om någon tror att de på något sätt kan påverka oss genom en sådan handling så misstar de sig gravt, säger Patric Heimbrand.

TT

Fakta: Några tidigare sprängattentat

De senaste åren har flera sprängattentat riktats mot polisen. Bland annat två mot Rättscentrum i Malmö:

• 3 februari 2014: Någon placerar en sprängladdning vid Rättscentrum i Malmö. Den kraftiga detonationen skadar fasaden och fönster på byggnaden, som inrymmer bland annat polishus, tingsrätt och åklagarkammare. Ingen människa skadas.

• 30 november 2014: Strax före midnatt exploderar en sprängladdning som placerats vid Rättscentrum. Detonationen orsakar stora skador på entrén och byggnadens fasad. Ingen människa skadas allvarligt.

• 21 augusti 2015: Efter att en polispatrull gjort en fordonskontroll i Tumba attackeras poliserna med stenar. Situationen trappas upp och fler poliser kallas till området. Eld anläggs vid polisstationen och en handgranat kastas mot en polisbuss i vilken det finns fyra poliser.

• 1 januari 2017: I Katrineholm kastas vid tolvslaget en misstänkt handgranat mot polisstationen. Entrédörren, flera fönster och tre bilar på gatan utanför skadas. Även en fastighet mitt emot polishuset får skador.

• 6 februari 2017: Natten till den 6 februari exploderar en polischefs bil som står parkerad vid hans bostad i en kommun norr om Stockholm. Ingen skadas och polisen och hans familj förs i säkerhet. Polischefen har bland annat haft ledande befattningar i kampen mot gängkriminalitet.

• 13 augusti 2017: En explosion inträffar vid polishuset i Hallstahammar klockan 01.20. Det finns inga poliser i lokalen vid detonationen och ingen annan människa skadades heller.

ANNONS