När polisen kom till festen var det inte en enda festdeltagare på plats, bara musik som spelades.
När polisen kom till festen var det inte en enda festdeltagare på plats, bara musik som spelades. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Polisen avbröt hårdrocksfest – utan deltagare

I Norrköping började nyårsfirandet tidigt i år, vilket polisen fick erfara när de ryckte ut på ett larm om en högljudd hårdrocksfest på nyårsmorgonen. Då hade grannarna bankat på dörren hela natten.
– Men det var ingen där, säger polisens presstalesman Monica Bergström.

ANNONS
|

Vid klockan 09.25 på nyårsaftons morgon larmades polisen till en lägenhet i Norrköping. Åtta minuter senare var en patrull på plats för att avbryta en högljudd fest som pågått hela natten.

– Det var hög musik, hårdrock, och grannar hade försökt banka på dörren för att komma i kontakt med personerna i lägenheten men ingen öppnade, säger Monica Bergström, presstalesman vid polisen region öst.

Inte heller polisen lyckades få någon att öppna. Med stöd av polislagens 21:a paragraf tog sig patrullen helt enkelt in genom att låsa upp dörren.

– Men det var ingen där. Patrullen stängde av musiken och låste lägenheten igen, säger Monica Bergström.

ANNONS

"Oftast är det ju någon hemma"

En inte helt vanlig händelse, enligt presstalesmannen.

– Oftast ringer man ju störningsjouren, men det här hade väl gått för långt och då händer att polisen larmas till störande fester. Men oftast är det ju någon hemma också, säger Monica Bergström.

Hon säger vidare att polisen också behövde ta sig in för att säkerställa att det inte fanns någon nödställd därinne.

– Vi var tvungna att gå in och kolla så ingen låg därinne och behövde hjälp. Så kan det ju också gå på fest, säger Monica Bergström.

Kan vara brottsligt att festa för hårt

Ärendet rubricerades till en början som ofredande, men under förmiddagen lades brottsmisstankarna ned.

– Man har skrivit ett PM om händelsen och vad man har gjort, eftersom att man trots allt tog sig in i lägenheten, säger Monica Bergström.

Kan det vara brottsligt att festa för hårt?

– Om man stör grovt så är det klart att det kan bli en brottsmisstanke.

Monica Bergström räknar med att hennes kollegor får rycka ut på en del fester under nyårsnatten, men ser helst att det inte sker i onödan.

– Det lär bli ett och annat larm, men vi hoppas att folk stänger av musiken innan de går hemifrån, säger hon.

ANNONS