Polis bakom kritiserad demoplats

Det var polisen i Stockholm som föreslog att invandringsfientliga Folkets Demonstration skulle hållas på just Raoul Wallenbergs torg. Olämpligt och historielöst, säger judiska församlingens ordförande. Men demonstrationerna väntas fortsätta.

ANNONS
|

- Raoul Wallenberg är känd för att han stod upp mot fascismen och med risk för sitt eget liv räddade tiotusentals judar. Att då låta talare och deltagare som har tydliga kopplingar till fascistiska organisationer stå och tala och demonstrera på just den platsen, det är olämpligt och historielöst, säger Aron Verständig, ordförande för judiska församlingen i Stockholm.

ANNONS

Från början ansökte Folkets Demonstration om tillstånd för att demonstrera på Norrmalmstorg men nekades. I stället föreslog polisens egen tillståndsenhet att demonstrationen skulle hållas på Raoul Wallenbergs torg.

- Polisen hänvisade oss till den platsen. De sa att det var byggproblem på Norrmalmstorg, säger Fredrik Vargas Friberg som sökte tillståndet.

"Fungerar bra"

Det bekräftas också av en mejlväxling inom polisen som TT tagit del av.

När så den första demonstrationen hölls på torget i maj pratade Vargas Friberg med polisen på plats om att fortsätta vara där vid fler demonstrationer.

- Vi kom överens med polisen på plats att det här fungerar bra, så då söker vi tillstånd här nästa gång också, säger han.

Vid tidigare demonstrationer har det bland åhörarna funnits aktivister från Nordisk ungdom och nazister med bakgrund i Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti, enligt tidningen Expo som följer extrema rörelser. Vid den senaste demonstrationen i september, deltog medlemmar ur Soldiers of Oden, ett extremt medborgargarde, grundat av en finsk nazist.

ANNONS

Firar sabbat

I mejlen mellan olika polisenheter diskuteras möjligheten att demonstrationen kan locka till sig militanta vänstergrupper. De nämner däremot inget om lämpligheten att hålla en demonstration som väntas locka högerextrema på ett torg till minne av Förintelsens offer.

Inte heller när tillstånd efterfrågas för att få demonstrera på torget en lördag, ser polisen några skäl till att neka. Trots att demonstrationen sker samtidigt som Stockholms judiska församling firar sabbat bara ett 20-tal meter därifrån. Något som församlingen är särskilt kritisk till.

- Närheten till synagogan är särskilt problematisk ur säkerhetssynpunkt, säger Aron Verständig.

Men organisatörerna bakom demonstrationerna planerar för fortsatta demonstrationer på platsen.

"Hedrar Raoul Wallenberg"

- Det är trevligt och lummigt. Just Raoul Wallenberg som person är även något vi hedrar. Eftersom han har stått upp för människor som kämpat. Vi kämpar också i motvind eftersom vi blir attackerade av mediedrev och så vidare. Vi känner oss lika utsatta som människor som tror på judendom, säger Fredrik Vargas Friberg, organisatör.

ANNONS

Från polisens sida säger man att det inte låg någon ond tanke bakom förslaget men att det finns få platser i Stockholm att demonstrera på.

- Vi får lägga demonstrationer på de platser som är lediga. Vi ser även på demonstrationer utifrån polistaktiska avvägningar, säger Björn Knutsson, gruppchef på rättsavdelningen inom Stockholmspolisen.

När nu arrangören dessutom själv ansöker om att få demonstrera på platsen, blir det svårare för polisen att neka och enligt Knutsson var skälen att lägga demonstrationen någon annanstans inte tillräckliga.

- Rätten att demonstrera är mycket stark i lagstiftningen. Har man sökt om att få vara på en plats, då har man rätt att få den.

Fakta: Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg, född 1912, var en svensk diplomat som försvann i slutet av andra världskriget. Han är känd över hela världen för att ha räddat judar undan nazisterna under krigets slutskede.

Wallenberg kom som legationssekreterare till Budapest 1944 och genom att trycka upp och dela ut skyddspass och inrätta skyddade hus lyckades han rädda tiotusentals judar från nazisterna.

1945 tillfångatogs han och fördes till Sovjetunionen där han fängslades i Lubjanka i Moskva. Vad som sedan hände är oklart. Ryssarna hävdar att han dog, eller mördades, i fängelset 1947. Några säkra bevis har inte kunnat visas.

Hans gärning har hedrats med över 30 Wallenberg-monument världen över.

ANNONS